IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андронов: Поевтиняването на кредитите ще спре към края на годината

Корекцията в тренда на лихвените нива ще се влияе от международните пазари, прогнозира банкерът

17:44 | 15.03.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не е изключено обръщане на тренда при лихвените проценти в края на годината на международните пазари, което бързо ще се пренесе в България.

Това прогнозира Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България.

В свой анализ за българската икономика и банковата система той посочи, че ще бъде преустановен спадът на лихвите и в следващите години може да очакваме и повишение, което ще е плавно.

Сигнали за промяна на тренда

Според Андронов през тази година лихвените проценти по депозитите ще продължат да стоят на сегашните нива или на малко по-ниски, но при кредитите вероятно е възможна известна корекция надолу.

“В средносрочен план очаквам стабилизация на тези нива, а в дългосрочен - в зависимост от Европейската централна банка (ЕЦБ) и от Федералния резерв, можем да очакваме в годините напред и обратна тенденция”, каза той.

Андронов напомни, че президентът на ЕЦБ Марио Драги e дал недвусмислен сигнал за промяна.

Той предупреди хората да останат предпазливи при продуктите с фиксирани лихви.

“Точно това ме притеснява, защото потребителите гледат следващия месец, месеци или година-две, а не дългосрочно напред. Ако залагаш на сегашните лихви краткосрочно, ще получиш още ползи, но дългосрочно не си защитен”, обясни Андронов.

Той съветва хората да са консервативни при вземането на кредити, да предвидят резерви, да не вземат прибързани решения, защото евентуална корекция на лихвите може да ги постави на ръба на финансовите им възможности.

Банкерът напомни, че исторически трудно могат да се намерят по-ниски лихвени нива през годините, като възможното повишение може да е с 25 базисни пункта.

Политическият риск

Според него „изборите в Европа и България правят по-нестабилна политическата картина, която се конвертира в икономиката и влияе на кредитната активност, защото популизмът се изразява в екстремни и абсурдни полемики“.

Андронов е категоричен, че  проблемите на българската икономика трябва да се решават и напомни, че сега балансът се удържа от валутния борд и стабилните фискални параметри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Спящият бик
преди 7 години
Ако вече са ви убедили, че трябва веднага да вземете кредит, защото лихвите започват да се вдигат - помислете още веднъж... Защото, ако влезем в Шенген и ЕРМ2, лихвите не само няма да се вдигнат, но и ще паднат в пъти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още