IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Ягодин: До две години ще имаме оптимален брой банки

Банкери прогнозират ръст на лихвите заради регулациите и технологичното преструктуриране във финансовите институции

16:07 | 01.06.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През следващите година-две броят на банките в България ще стане оптимален. Това прогнозира Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка, по време на банковия панел на икономическия форум Шумът на парите.

"Още през 2007 г. бях казал в едно интервю, че и 15 банки са много за нашия пазар.  България има нужда от 10-12 търговски банки и две-три нишови, но трябва да има конкуренция", посочи той.

Той коментира, че едно от големите предизвикателства пред кредиторите са засилените регулаторни изисквания след финансовата криза през 2008 г., на които все по-малко участници на пазара са способни да отговорят.

„Регулациите, които се налагат, силно оскъпяват услугата и пазарът започва да става непривлекателен за собствениците на банки. Всеки лев, вложен в капитала, бърка в джоба на акционерите. Технологиите също са много скъпи и не всяка банка може да си ги позволи и това също ще провокира консолидация“, посочи Ягодин.

Консолидация в ход

Като пример за започналия процес на консолидация той даде обединението на ОББ и СИБАНК, както и очакваната сделка с ТБ Виктория. „Този процес не е нелогичен, защото нашият пазар е малък за 22 банки, дори 15 са много“, смята Ягодин.

Според него придобиването на ОББ от KBC е много приятна "бяла лястовица" – силен европейски играч има интерес към разширяване на дейността си в България.

„При много други банки тенденцията е обратна и очаквам период на относително намаляване на инвеститорския интерес от страна на големите международни играчи. Това ще води до консолидация и нищо чуждо до година-две броят на банките в България да е оптимален, обоснован от необходимия минимум, за да се запази конкуренцията“, каза Ягодин.

Банкерът е на мнение, че потенциалът за допълнително понижаване на лихвите е прекалено малък и трудно ще се задържи на тези нива, особено при малките банки.

„Маржът става прекалено малък и те няма да могат да издържат на конкуренцията. Когато говорим за обръщане на тренда с лихвите, говорим за плавно покачване. Ако сега лихвите по ипотечните кредити са ориентирани към нива  около 3,5%, от средата на 2018 г. ще видим увеличение с 0,2 - 0,3%. Така че тези, които са тръгнали да теглят ипотечен кредит, особено за лични нужди, да го направят, сега е моментът“ съветва изпълнителният директор на Пощенска банка.

Лихвената тенденция ще се обърне до края на годината

“Банките трябва да подготвят клиентите си, че не е добре бизнес моделът им да е изграден на ниски лихви. Те трябва да очакват по-високи лихви, особено когато говорим за кредити, достигащи до десет години. Много е вероятно в края на този период лихвите по обслужване на кредитите да са по-високи“, информира Ягодин.

Той обаче подчерта, че не очаква драстичен ръст, а съвсем плавно покачване, което няма да попречи на един коректен клиент да обслужва кредитите си.

По думите му „има едни 5 млрд. лева горещи пари, които стоят неизползвани в БНБ, и дори банките биват наказвани, че държат парите си там с негативна лихва. Докато този ресурс не се изконсумира, банките ще бъдат в силна конкуренция за привличане на клиенти и това ще задържа лихвите“.

Последна актуализация: 14:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
zelka007
преди 6 години
"През следващите година-две броят на банките в България ще стане оптимален. " - да се чете : - Ако сега ви се вижда висока цената от 20лв за месечна такса и 2лв за превод ще видите след 2 години :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
troika
преди 6 години
Да се въведе еврото, конкуренцията ще нарастне, лихвите ще паднат на 2%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още