Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Асен Василев: Големите касови наличности по фирмите могат да захранват корупциятa

Наблюдаваното в НАП е пълно бездействие, твърди служебният министър на финансите

Асен Василев: Големите касови наличности по фирмите могат да захранват корупциятa

Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Огромните касови наличности на фирмите вероятно захранват корупцията в страната. Това коментира пред БНР служебният министър на финансите Асен Василев.

По думите му предварителна информация сочи, че съществуват такива големи касови наличности.

„ Говорим за милиарди... Ако е вярно купуването на гласове, вероятно това са парите за корупционен и тъмен бизнес. Ако тези пари ги няма в касата, първият въпрос към тези фирми е къде са парите... Става дума за сериозен ресурс, по който най-вероятно се е случвала корупцията и купуването на изборите“, заяви още Василев.

По думите му това, което се наблюдава в Националната агенция за приходите (НАП), е огромно бездействие. 

„10 млрд. лева са отписани, няма какво да се направи за тях. Това е голям проблем. По-интересни са другите 10 млрд. лева - просрочени задължения с недостатъчно обезпечение. За тях можем да направим нещо. Там вероятно има длъжници от типа фирми с източване, трудно събираеми, но има и фирми, които и днес работят и получават бюджетни средства“, коментира Асен Василев.

В момента НАП преглежда фирмите, получили голям държавен ресурс. Според Василев при тях също се наблюдава голяма концентрация, като само през 2020 г. 13-14 фирми са получили над 3 млрд. лева. Към април тази година пък има четири фирми, получили 1,5 млрд. лева.

„Тези фирми се гледат като рискови. Започват проверки. Когато имаш такъв голям ползвател на обществен ресурс, трябва да направиш добър контрол по веригата“, категоричен е служебният финансов министър.

В интервюто Василев сподели, че познава назначения за директор на НАП Румен Спецов, още откакто той е работил в приходната агенция.

„Беше изключително доверен партньор на чуждите служби по координация с европейските, с чуждите партньори. Ако искаме да изчистим НАП и да започнем да си събираме течовете в системата, човекът, който е работил точно това, е най-подходящият“, коментира той, изтъквайки, че е трудно да се намерят хора, които да познават добре системата, но и да са независими от нея.

Служебният министър допълни, че в момента се работи по преориентиране на мерките, така че да се помогне на бизнеса да преодолее липсата на средства и да се започне генерирането на приходи.

„Идеята е да се помогне на бизнесите да започнат да работят, а не да им се плаща за това, че не работят. Това трябва да стане плавно и внимателно, за да не се създаде сътресение в икономиката“, коментира Василев.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
КНСБ предлага увеличение на максималния осигурителен доход на 3600 лв.