Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Б. Петков: Под 4 млрд. лева е субсидията за покриване на недостига в бюджета на ДОО

Социалният министър очаква по 100 лева целеви помощи за отопление допълнително да получат хората от уязвимите целеви групи

Б. Петков: Под 4 млрд. лева е субсидията за покриване на недостига в бюджета на ДОО

Снимка: Pixabay

Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 година прави значителна крачка във финансовото оздравяване на осигурителната система. Това каза пред медиите социалният министър Бисер Петков, цитиран от БТА.

Той напомни, че допреди три години финансирането на системата през бюджета е било над 50 на сто. Сега, след параметричните реформи, последните три бюджета на ДОО изпреварват ръста на приходите от осигурителни вноски и две трети от тях ще са от тези вноски в бюджета на ДОО за догодина. Под 4 млрд. лева е субсидията за покриване на недостига в бюджета на ДОО и една трета от разходите ще са от трансфери и субсидии от държавния бюджет.

Очаква се по 100 лева целеви помощи за отопление допълнително да получат хората, които попадат в обхвата на уязвимите целеви групи. Става дума за около 210 000 души. Заявленията за целева помощ за отопление се подават до края на този месец, каза още министърът. 

Още по темата

Водят се разговори с Министерството на финансите за осигуряване на допълнителния ресурс за хората, които ще получат или вече са получили целевите помощи, с които да се компенсират по-високи разходи заради увеличението на част от горивата и предизвиканото от това нарастване цените на други стоки, каза министърът. Сега месечната помощ е 73 лева и е за срок от пет месеца с еднократно плащане. Вероятно през ноември ще се финализира решение за одобрените за целева помощ. За следваща година са предвидени допълнителни 40 млн. лева, като в началото на годината ще се правят промени в ресорната наредба за увеличаване на обхвата и размера на подпомагането, допълни министърът.

Предвиденото увеличение от 10 на сто на заплатите в бюджетния сектор, което засяга и работещите в ресорните агенции към социалното ведомство, ще бъдат разпределени между второстепенните, където има чувствително изоставане на заплатите, където се работи на терен и има нужда от съществена мотивация на служителите, каза министърът. Това ще става на базата на индивидуалните оценки на служителите след приемането на проектобюджета на държавата.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

3
 
0
 
6
преди 7 месеца
Какви са тия глупости в коментарите - държавните служители да плащат ДОО? На кого се плаща ДОО - на държавата! От кого си взимат парите - от държавата! Е нужда ли е гимнастиката от левия в десния джоб?
0
 
3
 
5
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Всеки работещ в частния сектор внася по близо 5000 лева в НОИ на година . Благодарение на това има пенсии и за тези които не внасят / държавен сектор , малцинства / .
0
 
4
 
4
KPetkov до: zelka007
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
То 4 млрд. е дефицитът. По-скоро раздели 11 млрд. лева на 2,5 млн. Мисля че толкова беше бюджетът на ДОО за 2018 г., а за 2019 г. явно ще е около 12 млрд.
2
 
7
 
3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
В областта на доходите има две най-важни теми - необлагаем минимум и достойна минимална пенсия. Т.нар. социален министър обаче се прави, че не съществувят и ни занимава с 10-процентното увеличение на разроилата се тройно държавна администрация! Тупаме топката и пазим топъл министерския стол... Бедните да го духат!
1
 
12
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
2.500.000 заети в частния сектор нема как да пълним сами ДОО :))) ... твърде много сте виснали от обществения сектор има-нема 700.000 които не внасяте нищо , ученици - 600.000 + студенти 300.000 , пенсионери 2.200.000 , *** дето вика импа :))) , аз в това число бих добавил и още поне х3 на *** българи дето чакат на някакви помощи :))) . както искаш я дели тази цифра 4.000.000.000 лева на 2.500.000 работещи все е голяма ...

Още от Бюджет и финанси
Министерството на финансите ще проведе два аукциона на дългови книжа