IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петров: Писмото за членство в банковия съюз ще бъде при Драги до дни

Предизвикателствата пред България са най-вече във времевия график, в който следва да се изпълнят всички мерки, твърди финансистът

10:50 | 13.07.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакваме до края на седмицата писмото на България за членство в банковия съюз да бъде на бюрото на управителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. Това каза Борис Петров, финансист и бивш член на Комитета за финансова стабилност на ЕЦБ, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Изказването си Петров направи по повод писмото за намерения, изпратено от финансовия министър на България Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев, от което става ясно, че България ще подаде заявка за членство в банковия съюз в първия работен ден след положителен знак от страна на европейските власти. Вече стана ясно, че финансовите министри на страните от еврозоната имат готовност за приемането на България в механизма ERM II, т. нар. чакалня на общата валута, след около година. 

Петров посочи как ще протече процесът за одобрение на страната за членството ѝ в банковия съюз. Първоначално оперативно за него ще отговаря т. нар. Съвет на надзорниците, който отговаря за надзорната политика на ЕЦБ. Той съответно ще предостави доклад, когато България изпълни всички необходими изисквания. На базата на доглада Управителният съвет на ЕЦБ ще вземе решение.

Гостът посочи, че вече има яснота за пътната карта за присъединяването на България към ERM II.

“Това са предварителни ангажименти от страна на българските власти, свързани със засилване на надзора на банковия сектор, засилване на надзора на небанковия финансов сектор и допълнителни мерки за засилване на институционалния капацитет“.

Петров очерта и критичните зони, в които следва да се работи най-засилено в страната преди нейното присъединяване към банковия съюз.

„Предизвикателствата пред България са най-вече във времевия график, в който следва да се изпълнят всички тези мерки. Зоните, в които следва най-засилено да се работи, са подобряването на законодателната рамка на банковия надзор, засилване на институционалния капацитет.

Експертът посочи, че предстои ЕЦБ да проведе преглед на качеството на активите, включително и стрес тест на българските финансови институции и това ще бъде оценката за работата на банковия надзор от 2014 г. досега. Той поясни, че ако бъдат необходими допълнителни мерки, то от изпълнението им ще зависи приемането на България във валутния механизъм.

В отговор на въпроса дали предстоят промени в собствеността на българските банки Петров каза, че процесът вече е факт.

„Процесът и в момента тече доста активно. Той не е само за банките с български собственици, а и за тези с чуждестранни собственици. Пазарът ще продължи да се преструктурира и да се преконфигурира. Вероятно ще бъде ускорен този процес, което ще бъде доста заздравително за сектора като цяло, най-вече за вложителите в банковата система и кредитополучателите“.

Финансистът поясни и значението на т. нар. „макропруденциален надзор“, за който се говори напоследък във връзка с присъединяването на България към банковия сектор.

„Идеята е да има две различни гледни точки в рамките на една институция и ако има различия между тях, да се намери едно общовалидно решение. Този надзор в момента е част от надзора на БНБ и не може да се очаква наличие на две различни мнения. Най-вероятно този надзор ще протича извън надзора на БНБ“.

Петров посочи, че предстоят промени и в небанковия сектор, но там няма да има допълнителни проверки. Според него ще бъдат отправени препоръки с оглед подготовката на сектора за членството на страната във валутния механизъм.

За държавните предприятия гостът коментира, че има необходимост процедурите по назначения там да се случват не на политически, а на икономически принцип.

По отношение на допълнителните ангажименти за ERM II, които са задължителни за всяка една държава членка, гостът коментира, че са свързани с конвергенцията и стигне ли се до този етап, България няма да има проблем.

Очаквайте видео материал с целия разговор по темата в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всичко за пътя на България към еврозоната четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 10
studioaa
преди 5 години
Доверието в държавните ни институции е ниско, а доверието в европейските никакво. Малко е по-добре от нищо. Само като се погледне към изцепките на люксембургския комунистически пияница юнкер на стрещата на НАТО от преди 2-3 дни става ясно защо няма никакво довери в този пропаднал съюз и дегенератите, които са начело...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 6
khao
преди 5 години
хахахаха, бегай бе лъжец ... по скоро 75% са ЗА ЕЗ, но без Тикво-корупцията, цацаратура, кой, мой, твой и тнт ! Зелката го каза добре, имат доверие в държавата колкото ние самите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 19
studioaa
преди 5 години
Срам ме е от българските управленци. Такова незачитане на волята народна не е имало от 1944 насам. 75% от българите се противопоставят на влизане в еврозоната и не искат еврото според всички родни социолози. Независимо от това наглият елит игнорира настоенията и подава молби за членство в евро-Титаник. Такова безсравмие скалата на нагломера не го хваща просто... Дано еврото изчезне до 2022 и да не влезем в него, защото това само ни остана на последните демократи останали у нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
ха ха , добре го е написал :"Получихме чакалня за чакалнята. Специално за нас я създадоха! В самата чакалня ще ни пуснат веднага щом си изчистим прокурорския авгиев обор. И банковия. И застрахователния. И пенсионния. И когато отимаме здрави институции. И след нова оценка на банките, след като сами си направихме една (особено успешна). Но първо ще си изпълним ангажиментите по мониторинга и ще влезем в Шенген. Което е "скоро". Вече единадесета година....С една реч, имат доверие в държавата ни - почти колкото и ние самите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
s3
преди 5 години
Защо до дни? Да не се бавим, а минфина да взема правителствения самолет и да лети директно, още днес да достави писмото. И да влезем първо в банковия съюз, ако може още догодина, и след това в ERM2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
lyusien
преди 5 години
Подайте молбата за кандидатстване в Банковия съюз заедно с молбата за приемането ни във ARM-2 Чакалнята за еврозоната Мое още в началото на 2019 да ни приемат в Чакалнята а процедурата за приемането ни в Банкови съюз може да продължи и през времето в което сме в Чакалнята Точно затова е Чакалнята Да се регулират всички необходими изисквания за Еврозоната Подаите молбите и чакайте решението на Е Ц Б
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още