Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БАКБ отчете ръст от 66% на печалбата за година

От банката изчисляват, че през третото тримесечие продължава спадът на цената на финансиране въпреки увеличението на депозитната база

БАКБ отчете ръст от 66% на печалбата за година

Снимка: БАКБ

Нетната печалба на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) расте с 66% през третото тримесечие спрямо периода юли-септември на 2017 г., съобщиха от кредитната институция на Цветелина Бориславова.

В БАКБ отчитат, че ръстът на кредитния портфейл води до увеличаване с 10% на приходите от лихви.
Нетният лихвен приход расте с 23% на годишна база.

Още по темата

Експертите на банката изчисляват, че продължава спадът на цената на финансиране от банката –  той е с 25% по-малко от година по-рано въпреки увеличението на депозитната база.

Броят на клиентите и извършваните от тях трансакции значително нарастват, което води и до увеличаване на нетните приходи от такси и комисионни с 23%.

Кредитният портфейл на БАКБ отчита ръст от 16% спрямо година по-рано, като основен двигател е диверсифицираното кредитиране на малки и средни предприятия и физически лица. По този показател банката значително превишава средния ръст на банковия пазар в страната, отчетен за същия период,  в размер на 6,18 %.

Аналогично, привлечените средства нарастват с 16% и в двата сегмента: корпоративни депозити и спестявания на граждани и домакинства, като БАКБ отчита значително по-добри резултати от тези на банковата система, които възлизат на 9,12%.

В БАКБ отчитат, че контролирането на оперативните разходи при максимизиране на ефекта от конкурентите предимства на банката и бизнес модела ѝ води до подобряване на ефективността.

От кредитната институция уверяват, че тя е добре обезпечена с капитал, като за период от една година той се увеличава с нови 5%, което е предпоставка за продължаване на тенденцията на растеж и разширяване на кредитния портфейл, при запазване на показателите за стабилност и устойчивост, и генериране на стойност за акционерите.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
277 млн. лв. са предвидени за увеличаване на пенсиите от 1 юли