IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКБ отчете ръст от 66% на печалбата за година

От банката изчисляват, че през третото тримесечие продължава спадът на цената на финансиране въпреки увеличението на депозитната база

16:28 | 02.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БАКБ</em></p>

Снимка: БАКБ

Нетната печалба на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) расте с 66% през третото тримесечие спрямо периода юли-септември на 2017 г., съобщиха от кредитната институция на Цветелина Бориславова.

В БАКБ отчитат, че ръстът на кредитния портфейл води до увеличаване с 10% на приходите от лихви.
Нетният лихвен приход расте с 23% на годишна база.

Експертите на банката изчисляват, че продължава спадът на цената на финансиране от банката –  той е с 25% по-малко от година по-рано въпреки увеличението на депозитната база.

Броят на клиентите и извършваните от тях трансакции значително нарастват, което води и до увеличаване на нетните приходи от такси и комисионни с 23%.

Кредитният портфейл на БАКБ отчита ръст от 16% спрямо година по-рано, като основен двигател е диверсифицираното кредитиране на малки и средни предприятия и физически лица. По този показател банката значително превишава средния ръст на банковия пазар в страната, отчетен за същия период,  в размер на 6,18 %.

Аналогично, привлечените средства нарастват с 16% и в двата сегмента: корпоративни депозити и спестявания на граждани и домакинства, като БАКБ отчита значително по-добри резултати от тези на банковата система, които възлизат на 9,12%.

В БАКБ отчитат, че контролирането на оперативните разходи при максимизиране на ефекта от конкурентите предимства на банката и бизнес модела ѝ води до подобряване на ефективността.

От кредитната институция уверяват, че тя е добре обезпечена с капитал, като за период от една година той се увеличава с нови 5%, което е предпоставка за продължаване на тенденцията на растеж и разширяване на кредитния портфейл, при запазване на показателите за стабилност и устойчивост, и генериране на стойност за акционерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още