Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БАКБ с близо 44% ръст на печалбата през първото тримесечие

В края на март активите на банката са над 2,481 млрд. лева, което представлява увеличение с 27,18% в сравнение с година по-рано

БАКБ с близо 44% ръст на печалбата през първото тримесечие

Снимка: БАКБ

Нетната печалба на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) през първото тримесечие на тази година е 5,137 млн. лева след данъчно облагане, което представлява ръст от 43,81% спрямо съответния период на миналата година, показва индивидуалният отчет на компанията. Този резултат е постигнат въпреки условията на глобална несигурност, растяща инфлация и сериозен спад на икономическата активност, пише в отчета на банката.

В края на март активите на БАКБ са над 2,481 млрд. лева, което представлява ръст от 27,18% на годишна база и 12,87% повече спрямо края на миналата година. 

Банката отчита ръст на привлечените средства през първото тримесечие, като спестяванията на граждани и фирми нарастват с 31,12% на годишна база. За сравнение, през този период банковата система отбелязва 8,6% годишен ръст при депозитите.

БАКБ разширява кредитния си портфейл най-вече чрез увеличаване дела на заеми за физически лица с ръст от 30,87% при отчетени 14,53 процента за банковата система.

Ипотечните кредити за граждани нарастват с 46,52% при 15,97% ръст за банковия пазар. Увеличението на портфейла от потребителски кредити е с 21,97% при 11,59% за сектора.

Растежът на банката по показателя на БНБ „Кредити и аванси“ преди обезценка за тримесечието на гдоишна база е в размер на 16,68% при почти наполовина по-нисък за банковата система, който е 9,46%.

Въпреки нисколихвената среда и силно стеснените лихвени маржове в края на март БАКБ отчита 10,82% ръст на нетните приходи от лихви до 12,690 млн. лева, докато за банковия пазар увеличението по този показател е 7,88%, като голям принос за това има увеличаването на приходите от лихви с 8,78%. За този резултат допринася и спадът на цената на финансирането, отразена в намалението на разходите за лихви по привлечен ресурс със 7,31% до 1,218 млн. лева.

ОТ БАКБ посочват, че въпреки негативните последици, настъпили в резултат на събитията в Украйна, през първото тримесечие на тази година банката отчита ръст на нетния доход от такси и комисиони с 60,02% при 21,59% за банковия пазар. 

Капиталовата позиция на БАКБ запазва положителната си динамика и отчита ръст от 14,87% на годишна база, увеличението на капиталовата база спрямо края на миналата година е с 8,26%.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Банка ДСК спечели “Най-добър действащ дигитален проект“ от наградите на Асоциация "Банка на годината"