Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БАКБ с ръст от 18,82% на отпуснатите заеми през първото тримесечие

Банката отчита увеличение на активи, нетен лихвен доход и приходи от такси и комисионни

БАКБ с ръст от 18,82% на отпуснатите заеми през първото тримесечие

Снимка: БАКБ

Българо-американска кредитна банка отчита сериозно увеличение от 16,19% на нетния доход от такси и комисионни за първото тримесечие на годината. За сравнение спадът на банковата система е -1,11%.

Още по темата

В края на март активите на банката са над 1,603 млрд. лева, което представлява годишен ръст от 11,47%.

БАКБ продължава да разширява кредитния си портфейл. За постигнатото увеличение от 18,82% за едногодишен период заслуга има ритейл бизнeсът на банката и диверсифицираното кредитиране на корпоративни клиенти от малки и средни предприятия, съобщиха от кредитната институция, чийто мажоритарен собственик е Цветелина Бориславова.

Спестяванията на граждани и фирми в банката нарастват с 12,10% и в двата сегмента, като отчитат по-добри резултати от тези на банковата система, която отбелязва 7,72 % годишен ръст в привлечените средства.    

За периода от януари до март БАКБ има 11,87% повишение на нетните приходи от лихви, докато средните нива за пазара са 0,56%. От банката посочват, че увеличението от 12,055 млн. лева се дължи преди всичко на по-големите приходи от лихви с 8,05%. 

В БАКБ преценяват, че съществен принос за добрите резултати има постигнатият спад на цената на финансиране, отразена в намалението с 11,11% на разходите за лихви по привлечен ресурс до 1,648 млн. лева. От там напомнят, че вече се предприемат действия на централни банки за противодействие на пазарния срив, което води до масирани промени в доходността на активите.

Нетната печалба на БАКБ е в размер на 3,838 млн. лева след данъчно облагане.

Благодарение на приложената технологична иновативност, както и на автоматизацията на процесите, банката успява да запази ниско ниво на оперативните си разходи, въпреки значителното нарастване на броя на клиентите и извършваните от тях трансакции.

Капиталовата позиция на БАКБ запазва своята положителна динамика и отчита ръст от 6,63% след капитализирането на цялата печалбата за 2019 година.

Системното рекапитализиране през последните няколко години продължава да предоставя повече възможности на българските фирми и граждани от заеми, като същевременно банката успява да насочва кредитни средства и за рестартиране на бизнеси в периода след падане на рестриктивните мерки.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Правителството отпуска още средства за подкрепа на производството