Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БАКБ се изкачи с две позиции до 14-та позиция по размер на активите

В края на 2019 г. печалбата на банката е 14,042 млн. лева, с отчетен еднократно негативен ефект от предоговорени лихви по кредити за периода

БАКБ се изкачи с две позиции до 14-та позиция по размер на активите

Снимка: БАКБ

Още по темата
В края на 2019 г. активите на Българо-американската кредитна банка са над 1,670 млрд. лева, което представлява годишен ръст от 17,62%. С повишението от 250 млн. лева банката се изкачва с две позиции нагоре до 14-та позиция по размер, съобщиха от финансовата институция с мажоритарен собственик Цветелина Бориславова.

БАКБ продължава да разширява  кредитния си портфейл, като запазва тенденцията на диверсифицирано финансиране на корпоративни клиенти, МСП и физически лица. Постигнатото увеличение от 12,14 % за едногодишен период превишава два пъти средния ръст на банковия пазар по този показател (6,71%).

Спестяванията на граждани и фирми в БАКБ нарастват с 18,36% и в двата сегмента, като финансовите резултати отново са по-добри от тези на банковата система, която отбелязва 9,03% годишен ръст в привлечените средства. 

Въпреки изключително ниските лихви и стеснени лихвени маржове, банката отчита 11,83% ръст на нетните приходи от лихви. За сравнение средните нива за пазара се повишават с 0,12%. В БАКБ обясняват това с увеличаването на приходите от лихви с 9,14% до 46,716 млн. лева.  Допълнителен принос за резултатите има и постигнатият спад на цената на финансиране, отразена в намалението на разходите за лихви по привлечен ресурс с 3,63% до 7,162 млн. лева.

Към 31 декември 2019 г. в банката преценяват, че има сериозно увеличение при нетния доход от такси и комисионни – с 40,06%, докато средният резултат за банковата система е 3,81%. Това е повече от десет пъти над средния ръст на пазара, което се дължи на разширяването на клиентската база и повишения брой на извършените от клиентите транзакции, отбелязват в кредитната институция.

Нетната печалба на БАКБ е в размер на 14,042 млн. лева след данъчно облагане, с отчетен еднократно негативен ефект от предоговорени лихви по кредити за периода.

Банката успява да запази ниско ниво на оперативните си разходи, въпреки значителното нарастване на броя на клиентите и техните трансакции, като обяснението е с въведените технологични иновации и автоматизация на процесите.

Капиталовата позиция на БАКБ запазва своята положителна динамика и отчита ръст от 6,82% спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г. Резултатът ще стане още по-осезаем след капитализиране на цялата печалбата за 2019 г. Това системно рекапитализиране през годините продължава да осигурява нови възможности за разширение на бизнеса и гарантира устойчивото развитие на банката, уверяват от БАКБ.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Бюджет и финанси
Работна група ще решава въпроса със задълженията за пътните ремонти