IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банка ДСК и Експресбанк остават две отделни банки до края на консолидацията

Цената на сделката е конфиденциална, но се приближава до увеличението на капитала на Банка ДСК от 600 млн. евро, посочи д-р Шандор Чани, главен изпълнителен директор на Банка ОТП

16:42 | 16.01.19 г.
<p>
	Главните изпълнителни директори на ОТП Банк и Банка ДСК Шандор Чани и Виолина Маринова. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Главните изпълнителни директори на ОТП Банк и Банка ДСК Шандор Чани и Виолина Маринова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Чрез обединението на Банка ДСК и Societe Generale Експресбанк ще направим модерното банкиране, достъпно за всички клиенти, като се стремим да бъдем най-голямата банка в България. Сега при депозитите ни делят наколко десети разлика с УниКредит Булбанк, но се стремим към първото място.

Това каза д-р Шандор Чани, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Банка ОТП, който обяви, че българското ѝ дъщерно дружество – Банка ДСК, е придобилo Societe Generale Експресбанк.

Банкерът обяви, че с процеса на интеграция на двете банки ще се създаде една от най-големите и силни банкови институции на българския пазар. След неговото приключване новата банка ще се доближи до челната позиция по размер на активите и кредитния портфейл, ще разполага с най-голямата клонова мрежа и ще бъде първа по депозити в България.

„Направихме добра сделка, отчете д-р Чани и напомни, че за 15 години на българския пазар дъщерната банка на ОТП – Банка ДСК, е завоювала добри позиции. Той увери, че бъдещите продукти на обединената банка ще са такива, че ще спечелят и населението и корпоративните клиенти.

„С удоволствие бих ви казал цената, но с увеличението на капитала могат да се направят изводи“, коментира Шандор Чани колко струва на ОТП Банк покупката на SG Експресбанк.

Investor.bg припамня, че в края на миналата година унгарската банкова група увеличи капитала на Банка ДСК с 600 млн. евро, което беше във връзка с покупката на SG Експресбанк.

Процесът на интеграция на двете банки ще продължи до 2020 г. и дотогава те ще продължат да извършват своята оперативна дейност като две отделни юридически лица. Така освен Банка ДСК, ОТП Груп ще притежава и "Експресбанк", както ще е новото име на SG Експресбанк до приключване на консолидационния процес.

“Засега не е ясно кога точно ще приключи процесът по интеграция на двете дружества и кога те ще се превърнат в едно юридическо лице, обясни главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова, но прогнозира, че ще прикличи през 2020 г.

Двете банки ще работят самостоятелно. Сега заедно притежават 450 клона в страната. Ще се наложи затвяряне на клоновете, когато има дублиране, но населението няма да остане без клон на Банка ДСК, увериха от ОТП и Банка ДСК.

“Главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова ще ръководи процеса по интеграция и ще остане начело на новата банка, а тепърва ще се създаде нов борд в "Експресбанк", като ще подходим обективно към избора на ново ръководство и ще включим и колеги от "Експресбанк", съобщи Шандор Чани.

Виолина Маринова е категорична, че за клиентите на двете банкови институции няма да настъпят за момента никакви промени, а когато се предприемат нови стъпки в процеса на интеграция и бъдат въвеждани нови продукти, те ще бъдат своевременно уведомявани.

Тя информира, че в момента Банка ДСК е номер 2 по активи след УниКредит Булбанк, ще се доближи много до първото място с придобиването на "Експресбанк" и твърдо ще застане на позиция №2 на пазара на корпоративно банкиране.

Според  Ласло Бенчик, председател на надзорния съвет на Банка ДСК и главен стратегически и финансов директор на Банка ОТП, новата българска банка ще развива застрахователния бизнес, каквито досега Банка ДСК и SG Експресбанк не са развивали. Той обясни, че за това ще разчитат на стратегически партньори в Европа.

“Ще бъдат направени допълнителни инвестиции за въвеждане на иновативни продукти и по интеграционните процеси”, допълни той.

Шандор Чани е на мнение, че банковите услуги в България са на западноевропейско ниво.

„Ние сме вече от 15 години на българския банков пазар и смея да кажа, че той много се разви през това време. През тези 15 години успяхме безпроблемно да говорим с регулиращите органи и работихме в много стабилна пазарна обстановка. Банковият сектор много добре се разви и мога да кажа, че банковите услуги в България са на западноевропейско ниво“, потвърди банкерът.

Той посочи, че това развитие дава много повече предстоящи възможности. По думите му валутата в България е много развита и стабилна. „Но естествено тези страни, които са в еврозоната, са много по-стабилни в банковия сектор от рискова страна. Радваме се, че България иска да се присъедини в еврозоната, но не мисля, че ще има много голяма разлика в банковия сектор“, каза още той.

За момента унгарската група не планира придобиването на друга банка в България, но има намерение да стане лидер в страната. Според д-р Чани ОТП е една от най-стабилните банки в Европа, както са показали последните стрес тестове.

„Унгарската финансова група присъства в девет държави от региона и планира да купи още 3-4 банки тази година, допълни Шандор Чани, като посочи три държави, в които още тази година групата ще придобие банки в  Албания, Сърбия и Словения. – Банка ОТП  разполага с 8 млрд. евро резерви и ще ги използваме за ликвидност и капитал."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още