IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките активно чистят лошите дългове

Банките са възложител на 53% от подадените за събиране необслужени задължения, отчитат от Асоциацията на колекторските фирми

12:51 | 31.08.16 г. 22
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Банките са започнали активно да чистят портфейлите си от лоши дългове, сочат данните на Асоциацията на колекторските фирми. Статистиката им показва, че през първото полугодие възложените взимания на фирми растат с 20% на годишна база, което се дължи основно на активността на банките.

Общата сума на възложения дълг за събиране през първите шест месеца на година расте с 11% до 1,11 млрд. лева, но случаите намаляват, е видно от публикуваните данни на организацията. Причината е именно в банковите вземания, чиито размер е по-голям. Средният размер на взиманията расте с 42 на сто до 1 104 лева.

Банките са възложител на 53% от общия обем на необслужвани задължения, подадени за събиране.

В последните месеци банките се стремят да изчистят лошите си дългове, а стрес тестовете допълнително са ги мотивирали, коментира председателя на Асоциацията Райна Миткова.

„През 2014 година и 2015 година задълженията на домакинствата се формираха основно от сметки към телекоми и ютилити компании, докато към края на 2015 година и 2016 година към тях се прибавят и дългове по изтеглени потребителски кредити“, обясни членът на Асоциацията на колекторските фирми Зорница Димитрова.

От организацията съобщават още, че расте броят на отпуснатите бързи кредити. Институциите пък започват да продават лошите дългове на по-ранен етап, а не аутсорсват събирането им.

По отношение на междуфирмените вземания ръстът на възложените взимания е от 20% до 89 млн. лева. От Асоциацията отчитат стабилизиране и по-малко фалити на фирми, но задлъжнялостта на фирмите остава висока – в размер на 210%.

Сред основните причини за финансовите затруднения на бизнеса у нас остават секторната цикличност, както и лошото управление на ликвидността, коментират колекторите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 12 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
Пак с лошото. Ако раздадат хеликоптерни ваучери пак могат временно да се раздвижат нещата. Но всъщност проблемът е с голямата картонена кула от кредити. Нещата ще си дойдат на място, когато спрат да се спасяват накъканите банкери и системата намери нова точка на равновесие. Инак ще се радваме на агонията от централните бамки. Виж какво става в Джапония, 20 години рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
Вероятно все още има известен шанс да разширят програмата за количествени облекчения в някакъв момент догодина, казва Ричард Кели, председател на звеното за глобални стратегии в Toronto Dominion Bank в Лондон. От гледна точка на ЕЦБ инфлацията като цяло е или в унисон с прогнозите, или по-висока. Въпреки това те няма да постигнат целевото ниво през идните 12 месеца, допълва той.Към 15:10 часа българско време 10-годишните германски облигации са с доходност -0,093%. Тя падна под нулата за пръв път през юни и се задържа под това ниво вече шест седмици.Доходността по испанските 10-годишни ценни книжа се повишава до 0,937%. На 18 август тя достигна рекордно дъно от 0,910%.Следващото заседание на ЕЦБ за паричната политика е на 8 септември.http://***.bloombergtv.bg/pazari/2016-08-30/etsb-veche-pritezhava-dtsk-za-1-trln-evro
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
Е е тука, икономиката е само олигополи и монополи, как да стане нещо някога ???Еврото, заради коефициентите можехме да приемем доста по рано!! Но уви, оставаме си дупка !!! Централните банки не печелят, когато печатат физически пари!!!Те едва ли имат интерес от това !! Тука, ако беше ЕЦБ, щеше да се разследва всичко, но пак уви и така си минаха 5-10 години!!! И НЯМА ЛИ ЕВРО НЯМА ПАЗАР, ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ОСТАВА ПАРАЗИТЕН!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 4
SS-23
преди 7 години
И да добавя към предишното ми мнение:Като добавим към пресищането и огромното задлъжняване, колкото и пари да предлагат - инфлация ше има - у некой друг живот! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 5
SS-23
преди 7 години
ЕЦБ печатат кинти като луди, а ние печатаме левчета, за да сме в крак и да пазим борда.--печата като луди , а то - няма и няма я тая пуста инфлация ... Що така ??? :)))Аз ще кажа, че инфлация с предлагане на много пари - НИКОГА няма да има, по една проста причина - "Сит търбух, за консумация - глух!" Инфлация може да има само и единствено ако има намаляване на обема на стоките, което да породи тяхният дефицит - от тук - засилено търсене! Докато няма дефицит , колкото и пари да има - инфлация не може да има! "Стимулираното търсене" е до време... от там насетне - това НЕ работи, защото идва чисто физическото пресищане - буквално и преносно.За да има инфлация е нужен - ДЕФИЦИТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
emilioner
преди 7 години
Зависи какво разбираш под кеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
ЕЦБ печатат кинти като луди, а ние печатаме левчета, за да сме в крак и да пазим борда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
d333
преди 7 години
Да, аз като неспециалист по финанси се чудя.... Хем кеша се увеличава(около 2 пъти за 10 години), хем картовите плащания се увеличават. Чудя се, къде отива тогава тоя всичкия кеш, някой има ли предположение?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 2
крас
преди 7 години
Колекторските фирми са КОШЧЕ ЗА *** в което за да не им се налагат санкции от БНБ частните банки чистят лошите си кредити.С ТОВА ШМЕКЕРУВАНЕ НА ТЕЗИ ПРЕВЪРНАЛИ СЕ ВЪВ ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ БАНКИ СОБСТВЕНИЦИТЕ ИМ ПРИКРИВАТ ЛОШИ КРЕДИТИ НА ФИРМИТЕ СИ, КОИТО ОСТАВАТ НЕЗАБЕЛЯЗАНИ ОТ БНБ НАДЗОРА !! ВИЖТЕ КАКВО Е ОТНОШЕНИЕТО МЕЖДУ СОБСТВЕНИЯ И ПРИВЛЕЧЕНИЯ КАПИТАЛ В ЕДНА БАНКА.АКО ТО Е 1/3 НЕЩАТА СА НОРМАЛНИАКО ОБАЧЕ ДОСТИГА КАТАСТРОФАЛНИ СТОЙНОСТИ ОТ 1/50 ГОВОРИМ ЗА ЧИСТА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА ЗА КОЯТО НЕ СТОИ ВЪПРОСА ДАЛИ ЩЕ ГРЪМНЕ ИЛИ НЕ , А КОГА ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
продажбата на дъщерни фирми - "продажба" ли се води ?? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още