IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките готови да отпускат повече заеми на фирми и граждани

Търсенето на кредити и добрите резултати от стрес тестовете са в основата на очакваното оживление, прогнозират анализатори на ББР

20:25 | 11.10.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Добрите резултати от проведената проверка на качеството на активите ще увеличи готовността на търговските банки да увеличат своята експозиция към фирми и граждани, като се има предвид, че търсенето на кредити също нараства през последните месеци, прогнозират от Българската банка за развитие (ББР).

През последните месеци се наблюдава известно оживление при отпускането на нови кредити, пишат експертите на ББР в анализ на банковата система, като част от икономиката на страната.

Те се позовават на данни на "Банков надзор" на БНБ, според които в края на юни заемите към нефинансови предприятия са на стойност 32,9 млрд. лв., като увеличението е с 254 млн. лева в сравнение с края на март.

В края на второто тримесечие на тази година кредитите за домакинства са на стойност 18,3 млрд. лв., а увеличението е с 203 млн. лева.

Добрите резултати от проведената проверка на качеството на активите ще увеличи готовността на търговските банки да увеличат своята експозиция към фирми и граждани, като се има предвид че търсенето на кредити също нараства през последните месеци, прогнозират от ББР в изданието „Икономически и финансов наблюдател“.

Те изчисляват, че въпреки оживлението на кредитния пазар на годишна база заемите за фирми отбелязват годишен спад от 2,9%, а при домакинства намалението е с 1,6%.

Още през следващите месеци се очаква стойността на кредитите към фирми и домакинства най-после да надхвърли тази, регистрирана една година по-рано, не крият оптимизма си анализаторите.

Причините според тях са няколко.

Банковата система в страната се запазва стабилна, с висока ликвидност и  рентабилност.

Според доклада н  БНБ, публикуван след проверката на качеството на активите на търговските банки, банковата система е капитализирана, капиталовото съотношение на базовия собствен капитал от първи ред е значително над регулаторния минимум, а капиталовата адекватност на всяка търговска банка остава над задължителния показател, посочват банкерите.

Към края на юни привлечените средства в банковата система са на стойност 75,2 млрд. лв. 

От анализа се разбира, че през второто тримесечие на годината търговските банки продължават да понижават лихвените проценти по привлечените средства. Това все повече намалява стимулите на фирмите да поддържат част от активите си във вид на банкови депозити и все повече се очаква те да се опитват да разнообразят структурата на активите си в друг тип финансови активи.

Експертите на ББР констатират, че през второто тримесечие на годината депозитите на нефинансови предприятия се увеличават с 59 млн. лв. (до 19,6 млрд.лв. в края на юни), а депозитите на домакинства нарастват с 547 млн. лв. (до 45,2 млрд. лв.в края на юни).

Продължава да се наблюдава намаление на необслужваните кредити с просрочие над 90 дни, както като стойност, така и като дял от общата стойност на кредитите към небанкови институции, посочват още един факт за по-доброто състояние на банковата система анализаторите.

Към края на юни този дял достига 14,5% от всички кредити (без тези за банки), а само при кредити за фирми делът на просрочията над 90 дни са 16,9%.Стойността на „лошите“ кредити намалява до нивата, наблюдавани в средата на 2011 г., отчитат в ББР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 7 години
Банките готови да отпускат повече заеми на фирми и граждани---не мерси, трябва да си *** да се загробиш доброволно с кредит в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Без модел на растеж, на лихварите лошо им се пише..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
scott
преди 7 години
ми то нека,обаче, да ти прават заемополучателите ГЕОРИ НА БАНКОВИА ТРУД И ДА ИМ ВРЪЧВАТ МЕДАЛИ НА СЪУЧАСТИЕ - ей тва ми е отвратително.....Кой,кой,кой се е оправил с кредити? Че и СИСТЕМАТА КАЗВА: СМЪРТ НА СПЕСТИТЕЛИТЕ, ТЕЗ ВРАГОВЕ НА НАШТА ИГРА!Свободата Санчо, е на върхъ на бойното копие...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Ако няма кредит системата, основана върху кредит се срутва от само себе си.Цялата система на банкиране с частичен резерв е основана върху кредитирането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
ivanrog
преди 7 години
И да ги направят на такива нива, какво от това, сегашните нива за ипотечни кредити са и под 5%, е и. Все пак кредита не е самоцел и май поне това се научиха много хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
При увеличение от 254 млн., 203 са за домакинствата, т.е. почти няма ръст при фирмените кредити. При лекия ръст на заетостта е нормално да има и лек ръст на кредити за домакинствата, но е интересно колко време ще се задържи, според мен до края на септимври. При фирмените всички говорят за това, че няма качествени проекти за финансиране и не очаквам някакво съществено раздижване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Ако не смъкнат таксите със 60% и лихвите под 5% няма нужда.Да си ги държат парите в трезорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още