IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките: Пари има, проекти няма

Банковата система не може сама да генерира икономически ръст, той трябва да дойде от реалния сектор, смятат банкери

15:32 | 28.06.12 г. 125
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банките: Пари има, проекти няма

Големият проблем на кредитния пазар в момента не е липсата на пари, а липсата на добри проекти, които да бъдат финансирани. Около тази теза се обединяват ръководителите на някои от най-големите банкови институции, опериращи в България.

Трябва да е ясно, че банковата система не може сама да генерира икономически ръст, тъй като банките не са част от реалния бизнес и по-скоро биха могли да подпомагат, отколкото да са двигатели, смята Левон Харпанцумян, изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Наличието на стабилна банкова система е необходимо за постигането на ръст, но не е достатъчно само по себе си, смята и ръководителят на централната банка Иван Искров.

„Търговските банки са финансов посредник, те не са представители на реалния бизнес и сами по себе си не могат да доведат до растеж. Те са обслужващ фактор за реалния бизнес, който трябва да има своите предпоставки за развитие”, заяви по време на дискусия вчера Искров.

В момента има стремеж банките да се се изкарат виновни за всичко, което неуспешно се случва в икономиката. Не така обаче беше когато икономиката растеше, а тогава похвалите отсъстваха, посочи Хампарцумян.

Той е категоричен, че банките са среда, която следва успеха, помага му, но не може да го създаде изкуствено.

В момента изискванията за капиталова адекватност на банките в България са едни от най-високите и финансовите институции имат не само сериозни буфери срещу бъдещи рискове, а и значителен капитал, който би могъл да подкрепи експанзия на икономиката, посочи Момчил Андреев, изпълнителен директор на Райфайзенбанк България.

На този етап обаче липсват добрите проекти, които да бъдат финансирани, посочи Андреев.

Не са редки случаите, когато банките получават упреци, че лихвите по кредитите не спадат с такава скорост, с каквато спада цената на привлечения ресурс. Момчил Андреев обаче обясни, че в момента първокласните български фирми получават същите условия, каквито и големите международни компании.

Лихвите спадали и при кредитите за малките и средни предприятия, като според него в момента те вече „са почти до нивото на приемливия риск”. Причина за това е фактът, че всички банки ухажват фирмите, които успяват да поддържат доброто си представяне.

Много от бизнесмените са подценили сериозността на кризата, забавили са се с продажбата на активи и са действали по недобре преценени бизнес планове, смята Андреев. В момента това се отразява на способността им да обслужват задълженията си, а оттам се увеличават и лошите кредити.

Подобно мнение изрази и Васил Христов, изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка. Според него много от фирмите са допуснали грешка, като не се продавали навреме. Друг негативен момент е и това, че много от тях са изграждали бизнес плановете си на база три-четири успешни години, след което са екстраполирали резултатите си и за кризисните години.

Към момента не може да се каже, че кризата се завръща, смята Христов. По-скоро трябва да се говори не, че в момента има криза, а да се признае, че живеем в нова икономическа реалност, съветва той.

Той е категоричен, че в момента банките имат пари и усилено търсят добрите проекти, в които да се инвестират.

Каква е ролята на банките за икономическия растеж? Липсата на проекти ли спъва кредитирането или има други причини? Очакваме вашите коментари на адрес info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

122
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
само не разбрах защо според теб тенденцията е опасна ?!Нещата са пределно прости (а ти обичаш простите обяснения) - имаш ресурс за който трябва да плащаш и имаш 2 опции или да вдигнеш лихвите по кредитите и така да рискуваш още повече да увеличиш неплатежоспосибните си кредитополучатели или да намалиш лихвите и по депозити и кредити и така да намалиш натиска в/ху кредитополучателите (и евентуално да увеличиш броят им) а с намалянето на лихвите по депозитите да спестиш разходите по ресурса си! Математически погледнато при един и същ марж ниските лихви по депозити и кредити са по-изгодни за Банките (но не и за Вложителите им) и така се получава едно "люлеене" на лихвите около една равоносена точка!В момента при непрекъснато нарастване на Депозитите, Банките щат-не щат ще бъдат принудени да намалят лихвите. Дори и да няма нови проекти - високите лихви по Депозити ще им излязат солено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
121
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Има една опасна тенденция която всички пропускат . Мисля че тя ще определи развитието на кредитирането за в бъдеще . Ще нахвърлям на две натри как виждам нещата и защо според мен увеличаващите се депозити носят информация за дълбоката промяна която ще ни засегне всички в тая страна . Има доста изследвания как се променя структурата на търсене и склонността за поемане на риск при застаряване на населението . България все повече се превръща в страна със силно застаряващо население . Склонността на възрастните хора да поемат кредитен риск , да купуват нови стоки , да подменят вещите си е с пъти по малка от колкото при младите . Възрастните хора са склони да допържат големи буфери под формата на спестявания . Ако погледнем нещата от тази гледна точка много въпроси ще намерят своите отговори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
120
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
Точно това щеше да е следващият ми въпрос - Готови ли сте да приложите тази схема масово ?!Защото схемите се издънват именно когато станат масови.В случаят доколкото разбирам става въпрос за бартери м/ду стоителни организации - Един прави грубият строеж; друг дограмата; трети примерно ел инсталацията; чевърти ВиК и т.н. и доколкото разбирам всичко е по производтвена себестойност без да се отчита вложеният труд!А разбира се че нито една Банка каквото и да направи няма как да предложи условия като на Производител за каквото и да било!(дори и ел.крушка да си купиш)Ще се възползвам от поканата ти макар че едва ли ще се включа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
119
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Разбира се, че тичам при нотариус с всяка вноска. Е, не точно с всяка, но на 2 - 3 месеца съм при нея. Но теб където и да те срещна трябва да те черпя и то много. Без да искаш ми даде страхотна идея. В момента я обсъждаме с шефа, с нотариуската, с производители на PVC и Аl дограма и някои колеги. Ще можем да предложим на всеки желаещ да се сдобие с жилище такива условия, каквито никога няма да е в състояние да предложи която и да е банка. И въобще не съм единствения, който си купува жилище по подобен начин. Един колега се сдоби с апартамент в Дървеница, като направи дограмата за цялата кооперация. Струваше му 6 или 7 месеца работа на машините в извънработно време и 5 000 лева за материал. Ако искаш да се запознаеш със схемата, която смятаме да приложим можеш да ми пишеш на botev.niki***gmail.com Може дори да решиш да участваш - знае ли човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
118
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
"А договора ми със строителя е перфектен............................"Народа е казал:"Голям залък *** - голяма дума не казвай" - ако предприемача ти не дай боже фалира не знам какво ще се случи!А собственик ставаш едва когато получиш Нотариален акт за апартамента (едва ли тичаш при Нотариус след всяка направена вноска).Разбира се точните условия на договорът ти не ги знам и следователно няма как да ги коментира - явно това са някакви вътрешно-фирмени политики.Логично е стоителна фирма която има десетки непродадени апартаменти да ги предоставя на работниците си да ги ползват безплатно и дори да ги закупи при преферинциални условия. От това обаче не можем да правим изводи за пазара като цяло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
117
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
Счетоводството на ЦЯЛА фирма е едно, а на отделен строеж е друго!Да не говорим че ако фирмата не наш клиент (или ползва и други банки и/или има нерегламентирани плащания) няма как да и видиш извлеченията (освен ако тя не ти ги даде)! Още повече че за кредит кандидатсва не фирмата а обикновен човек! Как си представяш някой да отиде при строителният предприемач и да му каже:" абе я ми дай цялата документация за еди-кой си апартамент че смятам да тегля Кредит" (И предприемача ще се втътри да му я даде :))) - Явно си доста скаран с реалността!А що се касае до това кой какво ще отнесе - бъди спокоен - вече сме го отнесли - следващите са Вложителите!Политиците много обичат да се заиграват със проблемите на хората, но досега не знам Политик да е изпълнил обещание - най-много да измислят начин да обезценят спестяванията на хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
116
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 11 години
"И как точно предлагаш да се определя въпросната СТРОИТЕЛНА СЕБЕСТОЙНОСТ ?! - може би да назнача по един счетоводител на всеки Блок да следи счетоводството на строителната фирма ?"----------------------------------Точно така! Нали така се прави когато се кредитира бизнеса. Вие във вашата банка не искате ли счетоводни извлечения в такива случаи. Изобщо, защо се правиш на ударен?! ...Ама какво ли си губя времето и аз. Вие, банкерите, че така или иначе ще го отнесете, ще го отнесете. Имаш думата ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
115
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Нека ти разкажа един истински случай. Колежка на брат ми. Купува си апартамент. 15 000 лева внася предварително. За останалото изтегля кредит. Остава без работа. Банката прибира апартамента и го продава на търг. След което се оказва, че жената дължи на банката още 86 000 лева. Цифрите са точни. А договора ми със строителя е перфектен, защото със всяка вноска аз ставам собственик на някаква идеална част от апартамента. И каквото и да се случи не мога да изпадна в положението на колежката на брат ми. В момента преговарям със строителя за още един апартамент, който вече ще си го платя само с труд. Така хем ще имам работа по време на цялата криза, хем накрая няма да съм капо или не дай боже - на загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
114
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Да де , ама не искаш да признаеш че регулаторите по цял свят прецакаха всички . "Меките" правила на Базел II не говори че банките са си взели кой знае какви исторически поуки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
113
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
"Изглежда успях да жегна нещо STGEORGE ....."Абе човек ти не си ли слушал вицове за Банкери - 99% от тях са че Банкерите нямат СЪРЦЕ!Тук просто се "забавлявам" с най-различни тъпоумни идеи.Проблемът на Банките е не че не си си извадили поука от кризата, а че прекалено много номера съм им играли през столетията и затова максимално се подсигуряват!На всяка 'ИДЕЙКА' тук може да се даде или исторически пример или начин да се прецака някого!Е, Банките не са сред най-прецаканите в момента (макар че по-голямо прецакване за тях от това да се чудят как да си върнат парите едва ли ще се намери)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още