IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките трябва да внесат близо 158 млн. лева във Фонда за преструктуриране

Годишната вноска на кредитните институции трябва да се направи до 12 април, реши БНБ

16:57 | 12.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската народна банка определи обща сума на годишните вноски на банките във Фонда за преструктуриране на банки за 2020 г. в размер на 157 876 116 лева.

Централните банкери взеха решението въз основа на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Банките ще имат 30 дни, считано от днес, за да направят плащанията към фонда.

Създаването на Фонда за преструктуриране на банките е заложено в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, който беше обнародван през 2015 г.

Текстовете в закона се отнасят не само за банките, които имат лиценз за банкова дейност в България, а и за клоновете на кредитните институции от трети държави.

Със закона се създаде процедура за възстановяване и преструктуриране на банки в България в случай на появата на системни проблеми. Българското законодателство е приведено в съответствие с европейската директива.

Investor.bg припомня, че в началото на април миналата година със Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници парламентът прехвърли Фонда за преструктуриране на банки към Българската народна банка. Това е и част от плана за присъединяване на страната ни към ERM II и Банковия съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още