IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкови такси ще се дължат само за конкретна услуга

При предсрочното погасяване на ипотечните кредити със собствени средства няма да се дължи наказателна лихва, обяви депутатът Румен Гечев

08:17 | 24.01.14 г. 2
Банкови такси ще се дължат само за конкретна услуга

Банковите такси ще бъдат описвани в регистри и ще се определят само при извършена услуга за потребителите. По този начин правителството ще се бори срещу банковия монопол, съобщи в ефира на bTV депутатът от „Коалиция за България” Румен Гечев.

С въвеждането на ясно определени такси банковите услуги ще бъдат поставени на пазарен принцип. „Ако даден потребител не харесва политиката на една банка по таксите, ще се обърне към друга”, смята икономистът.

Промени ще има и при предсрочното погасяване на ипотечните кредити. Когато това става със собствени средства, няма да бъде начислявана наказателна лихва. При погасяване на задълженията с друг заем наказателната лихва ще се дължи само за първите 12 вноски.

Лихвите ще се определят по-пазарно, което ще намали цената на кредитите, а като цяло банковата система ще стане "по-европейска", коментира още Румен Гечев. Той не се ангажира с конкретна прогноза какво ще е понижението по отношение на лихвите с мотива, че те вече ще се определят от пазара, „не от депутатите”.

Лихвата по кредитите има два компонента, като единият вече ще се определя с помощта на индексите LIBOR, EURIBOR, българския SOFIBOR или комбинация от тях. Сега в този компонент се натрупват всички негативи от лошото управление на банката, като например необслужвани кредити. Пазарното определяне на първия компонент ще стимулира и по-доброто управление на банката.

Според Гечев у нас лихвите по кредитите са доста по-високи от тези в Европа, но е разбираемо, тъй като рисковият компонент у нас е по-висок, различен е и стандартът на живот. „Във водещата икономика Германия ипотечен кредит може да бъде изтеглен при лихва около 4-5%, докато в България е двойно по-висока”, допълни още Гечев.

У нас е по-голям и маржът между лихвите по депозитите и кредитите спрямо развити и развиващи се икономики, което ще бъде регулирано с икономически растеж и намаляване на риска, смята икономистът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Най-после нещо смислено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
drakobg
преди 10 години
Дотук добре, мина май и на първо четене така проектозакона. Дано няма неприятни изненади между първо и второ четене, както става обикновено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още