IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковото кредитиране се увеличава за трети пореден месец

Жилищното кредитиране излиза на плюс на годишна база, но не е достатъчно, за да изведе общия кредит на положителна територия

14:12 | 24.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Макар и плахо, банковото кредитиране продължава да се увеличава, и то за трети пореден месец. Паричната статистика на Българската народна банка (БНБ) за май отново показва наличието на кредитна активност във всички сегменти, като жилищното кредитиране излиза на плюс спрямо същия период на миналата година.

През май потребителските заеми са с 20,4 млн. лв., или с 0,28%, повече спрямо април, показват изчисленията на Investor.bg. Общият обем на потребителското кредитиране възлиза на близо 7,216 млрд. лв. На годишна база спадът все още не е преодолян, но е ограничен до 1,76% спрямо близо 2%, отчетени през април.

Същевременно жилищното кредитиране бележи повишение от 0,21% на месечна база, след като през май са отпуснати заеми с цел покупка или ремонт на жилище за 18,2 млн. лв. В края на петия месец на 2016 г. жилищното финансиране се равнява на 8,68 млрд. лв.

Добрата новина може би тук е, че жилищното кредитиране излиза на годишен плюс, макар и минимален от 0,05%.

При другите кредити, към които се причисляват всички останали видове кредити, предоставени на домакинствата, включително за обучение и лечение, има нарастване със 17,8 млн. лв. до 731,5 млн. лв.

Месечният прираст е в рамките на 2,5 на сто и е най-силният спрямо останалите сегменти, с което тези видове кредити също излизат на плюс на годишна основа. Според методологията на БНБ в показателя се включват и всички кредити с търговска или производствена цел, както и кредитите на нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД).

Така в края на май общият размер на кредита за домакинствата възлиза на 16,63 млрд. лв., а като се прибавят и овърдрафтите, има увеличение от 0,44% на месечна база до 18,08 млрд. лв.

Изчисленията на Investor.bg показват още, че с най-много се увеличават фирмените кредити – с 21,5 млн. лв. за месец. Растежът спрямо април е от 0,1% до 20,99 млрд. лв. На годишна база все още има спад от 0,75%.

Фирменият овърдрафт се свива с 0,88% на месечна и 1,9% на годишна основа, поради което общият кредит за нефинансовите предприятия се свива до малко над 30 млрд. лв. Овърдрафтите са за 9,03 млрд. лв. в края на май.

При финансовите предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции, повишението е от 7,9% на годишна база до 1,231 млрд. лв.

Общият кредит в икономиката е за 49,326 млрд. лв., което е 54,4% от очаквания брутен вътрешен продукт за 2016 г. Сумата е с 0,9% по-ниска, отколкото преди година въпреки раздвижването на ипотечния кредитен пазар, което се оказва недостатъчно, за да изведе общото търсене на заеми на положителна територия.

Раздвижването във всички сегменти през май, което се наблюдава за трети пореден месец, идва на фона на течащите проверки на качеството на активите и стрес тестовете в банковия сектор – процедури, за които се считаше, че могат да понижат кредитната активност.

Но активността през май идва на фона на понижаващите се лихвени проценти по заемите, раздвижването в имотния сектор, преди активния летен сезон, който по принцип се характеризира с по-ниско търсене на кредит, и спадащите спестявания в банковата система, които се ориентират към потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още