Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ББР ще кредитира проекти по Механизма за свързване на Европа

С бюджет от 196 млн. евро ще се модернизира жп инфраструктура и фирми, които въвеждат алтернативни горива

ББР ще кредитира проекти по Механизма за свързване на Европа

Снимка: ББР

Българската банка за развитие ще отпуска финансиране на български фирми, които имат одобрени проекти по Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility или МСЕ), съобщи пресцентърът на държавната банка.

МСЕ е многогодишна европейска инициатива, част от стратегията „Европа 2020“ за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж на политиките в областта на енергетиката и климата. В края на 2019 г. ББР подписа споразумение с Европейската комисия като прилагащ партньор по инициативата.

Целта на механизма е да подпомага с безвъзмездна помощ инвестициите при създаване на мрежа от транспортни връзки във всички региони на Евросъюза. България е бенефициент на тази помощ и до края на 2019 г. получи одобрение за 20 проекта, които включват проучвателни дейности, модернизация и рехабилитация на транспорта – общо 417,5 млн. евро. Размерът на подкрепените инвестиции е 604,8 млн. евро.

Още по темата

Механизмът за свързване на Европа (МСЕ) е създаден с регламент на Европейския парламент и на Съвета от 11 декември 2013 г., и обхваща секторите „Транспорт“, „Телекомуникации“ и „Енергетика“. Проектите от общ интерес за сектор „Телекомуникации” са определени в друг европейски регламент с насоки за транс-европейските мрежи в областта на телекомуникационната инфраструктура.

Работната програма на МСЕ за 2019 г. и 2020 г. е разделена на два пакета с общ бюджет 196 млн. евро. Първият от тях е за модернизация на системи за управление на железопътна инфраструктура, а вторият се отнася за въвеждане на алтернативни горива.

За да бъде полезна на българските фирми, които имат интерес към механизма, Българската банка за развитие ще осигури финансиране за различните етапи от изпълнението на проекта, допълвайки безвъзмездната помощ с кредитен ресурс.

ББР ще разглежда постъпилите искания за финансиране и след одобрение проектите ще могат да кандидатстват и за безвъзмездна помощ от ЕК (чрез европейската агенция INEA, която администрира програмата).

Срокът за кандидатстване по поканата за набиране на проектни предложения е 14 февруари. След този срок приемът ще се осъществява на тримесечна база до края на март 2021 г.

Минималният размер на безвъзмездната помощ по проект е 1 млн. евро, а минималното финансиране от страна на Българска банка за развитие е 5 млн. евро. 

До момента партньори по механизма са: Европейската инвестиционна банка и национални банки за развитие като CDC (Франция), ИКО (Испания), BGK (Полша), SID (Словения) и MFB (Унгария).

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Финално: 8100 фирми поискаха подкрепа с оборотен капитал