IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР: За безлихвен заем не е нужно добро кредитно досие

Хора с просрочия или пенсионери също могат да кандидатстват по програмата за подпомагане на физически лица заради коронавируса

17:42 | 21.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Добрата кредитна история не е задължително изискване за отпускането на безлихвен заем. Това става ясно от отговорите на Българска банка за развитие (ББР) на често задавани въпроси за тегленето на безлихвени кредити до 4500 лв. за граждани, прекратили работа заради коронавируса.

Чрез програмата държавната банка ще подпомага засегнатите от икономическите последствия от пандемията физически лица, които трябва да отговарят на определени условия. Максимално заеманата сума е 4 500 лева, теглена наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. При първоначално разрешен по-малък размер на кредита той може да се анексира впоследствие с цел достигане на сумата от 4 500 лева. Кредитите са безлихвени (редовният лихвен процент по тях е 0%), като кредитополучателите не дължат такси, комисиони и неустойки. Кандидатите не осигуряват обезпечения като условие за отпускането на  заема. Максималният срок на погасяване е пет години с минимум шест месеца и максимум 24 месеца гратисен период.

Седем банки вече отпускат кредитите - УниКредит Булбанк, Първа инвестиционна банка, Алианц Банк, Търговска банка Д, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка. 

От отговорите на ББР става ясно, че изрядното кредитно досие не е изискване за кандидатстване по мярката. От банката обаче уточняват, че поради налаганите им строги нормативни изисквания търговските банки могат да вземат предвид кредитната история и платежното поведение на конкретния кандидат преди началото на кризата с Covid-19 и да му предложат друг размер на кредита, по-малък от 4 500 лева, но не по-малък от 1 500 лева.

ББР позволява кандидатстване за кредит, ако кандидатът има просрочия по друг заем или запори на лични сметки. В този случай обаче потребителят трябва да декларира пред банката, че е запознат и е съгласен със средства от кредита да бъдат погасени лични задължения по наложения запор.

По мярката могат да кандидатстват еднолични търговци, както и пенсионери.

За едноличните търговци е важно да се знае, че лицето трябва  да е в невъзможност да извършва стопанска дейност като търговец чрез предприятието си поради епидемията. Това правило се прилага съответно и при собственици или съдружници в търговски дружества и при физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества; лицата, които се облагат по реда на чл. 26, ал. 7 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. При пенсионерите е без значение дали са на трудов договор, или самоосигуряващо се лице. Видът на получаваната пенсия няма значение, стига кандидатът да отговаря и на другите критерии на програмата.

От отговорите става ясно още, че ако дадено лице има страничен доход от наем, но е в неплатен отпуск заради противоепидемичните мерки, също може да кандидатства. За банката, пред която кандидатства, е определяща невъзможността лицето да извършва трудова дейност и съответно да получава възнаграждения за нея. Доходът от наем не е доход от трудова дейност и не пречи на възможността да се кандидатства по програмата.

За безлихвен заем могат да кандидатстват също граждани, които са на срочен трудов договор, трудов договор с изпитателен срок или трудов договор на непълен работен ден. Условието също е да са в неплатен отпуск, а също и да декларират, че ще се върнат на работа в същата компания.

От отговорите на ББР става ясно още, че при отказ за кредит от някоя от банките лицата могат да кандидатстват отново в същата или в друга банка-партньор по програмата. От ББР съветват хората да се информират за това каква е причината за отказа и да потърсят съвет и съдействие както при банката, в която са кандидатствали, така и от ББР.

От държавната банка подчертават, че не се дължат такси за разглеждането и за отпускането на кредита, за неговото управление и погасяване, включително няма такса, ако кредитът бъде погасен предсрочно. Всяка търговска банка обаче има различни по размер такси за разкриване и управление на сметки, които не се покриват от програмата.

От сайта на ББР става ясно, че постъпилите искания за заемен ресурс до момента са 6 719, от които потвърдени са общо 2 586. Обработват се още 2 703 заявления. Две трети от исканията са на лица на трудов договор, а останалите една трета са на самоосигуряващи се лица.

Общата сума на одобрените кредити е 10,989 млн. лв. при средна стойност на заемите 4 200 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още