Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Белин Моллов: Задълбочават се различията между отделните региони на България

В плановете за развитие на общините трябва да се заложи на координацията и взаимодействието между отделните институциите, посочи експертът

гледано: 3267   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
По време на пандемията в България различията между отделните региони и общини в страната се задълбочиха. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Белин Моллов, бивш заместник-министър на регионалното развитие.
Още по темата

„Част от приоритетите на общините трябва да бъдат разглеждани от икономическа и социална гледна точка, като акцентът е да се намери начин за междуобщинско вътрешно регионално сътрудничество“, коментира той.

Моллов напомни, че в момента общините планират своите интегрирани проекти, за да могат по-късно да ги финансират.  

По думите му сред приоритетите са проекти, с които могат да се разрешат проблеми, свързани с цифровизацията, зелената икономика, здравеопазването, образованието и социалните грижи.

„Не всички общини имат възможности, а и не е задължително, да се изгражда еднаква инфраструктура навсякъде. Напротив – там, където е възможно, трябва да се ползват даденостите на една община и заедно със съседната да направят точно това – интегрирано решаване на проблемите чрез съвместни проекти“, съветва бившият заместник-министър на регионалното развитие.

Той подчерта, че това е и акцентът в Националния план за възстановяване и устойчивост на България, според който общините трябва да си сътрудничат.

Моллов смята, че именно добрата координация и взаимодействие между отделните институциите е много важна и трябва да бъде заложена в плановете за развитие на общините.

„Плановете трябва да стигнат до мандатна програма за изпълнение, в която е ясно кои са изпълнителите, сроковете, финансирането, както и отчитането им“, отбеляза бившият заместник-министър на регионалното развитие.

Той даде пример с разрешаването на водните кризи, на които станахме свидетели през миналата пролет.

„При такива кризи конкретната община започва да обяснява за какво отговаря тя – това са проблемите в самите населените места, посочи Моллов и поясни, че областната управа от своя страна твърди, че нейна отговорност са проблеми между населените места. - Това се знае и е разписано, но очевидно не е достатъчно. В повечето случаи проблемите произлизат, защото липсва създадена организация и координация между тях.“ 

Какви са целите и приоритетите за развитие на общините за периода 2021-2027 г.?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
НАП очаква данъци върху 96 млн. лева приходи от онлайн търговия