Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Без детски, ако детето не ходи на училище или детска градина

Предвижда се помощта за първи клас да се изплаща вече на две равни части - в началото на първия и втория учебен срок. Целта е да се задържат учениците в училище

Без детски, ако детето не ходи на училище или детска градина

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

При три дни отсъствия в месеца на детето от задължителна предучилищна група или пет неизвинени отсъствия на ученика по неуважителни причини, месечните помощи за дете ще се спират за една година, прие на първо четене парламентът. Измененията в Закона за социално подпомагане са внесени от депутати от ГЕРБ, предаде БТА. 

Сегашният режим при същия брой отсъствия предвижда лишаване от детски надбавки само за съответния месец. 
Спрените социални помощи ще отиват в детската градина или училището, като по преценка на институцията с тях ще могат да бъдат закупувани както пособия за училище, така и дрехи, обувки, ако това са нуждите на детето. 

Предвижда се помощта за първи клас да се изплаща вече на две равни части - в началото на първия и втория учебен срок. Целта е да се задържат учениците в училище.

Депутатите одобриха на първо четене и промени в Закона за социално подпомагане, внесени от "Обединени патриоти". Те предлагат месечните социални помощи да се обвържат с полагането на общественополезен труд, участието в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията или спазването на мерки за въздействие и възпитание. Предвижда се на трайно безработните лица, които получават помощи, да се извършва ежегодна оценка от служител на Агенцията за социално подпомагане, с която ще се поставят и годишни задачи за повишаване на грамотността, трудовата квалификация и степента на социализация. 

Още по темата

Голяма част от тези текстове ги има в законодателството, коментира председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС. Как ще възложим ограмотяването на Агенцията за социално подпомагане, попита той. Не бива да бъркаме месечните социални помощи и помощите за безработица, посочи Адемов. Според него е откровено нарушение на конституцията да лишиш българските граждани от фундаменталното право на социално подпомагане. Два месеца преди изборите тази дискусия е предизборна, смята Адемов. 

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" коментира, че днес всъщност е един добър ден за българската демокрация, защото има съвпадение на всички политически сили, освен ДПС, по един важен въпрос. Причината за тези изменения е провалът на интеграцията на ромския етнос, посочи той. Според Веселинов промените, които предлагат от ОП, са добри и са стъпки в посока на това да се предотврати социалният паразитизъм.

Николай Сираков от ГЕРБ посочи, че тези промени са мерки да задържим децата в училищата и да не позволяваме в бъдеще, ако са безработни, да тежат на социалната система. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира, че законопроектите на ГЕРБ и ОП са полезни и са в отговор на очакванията на хората. Не приемам никакви упреци за политически елемент при внасянето на тези промени преди изборите, заяви той. Според Симеонов законопроектите подлежат на усъвършенстване.

Парламентът отхвърли на първо четене промените в Закона за социално подпомагане, внесени от "БСП за България". С тях се предлагаше получаването на всички социални помощи да се обвърже с посещението на училище или детска градина и родителите да ги получават, само ако техните деца редовно посещават подготвителните групи за задължително предучилищно образование или училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното им състояние.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
Императорът до: Императорът
преди 3 месеца
Апропо - за някои неща Конституцията ни е доста лигава - тя по презумпция смята, че всички индивиди са добри, работливи и отговорни. Ами не са за злощастие !!!
1
 
9
 
1
преди 3 месеца
Асане, защо винаги, когато става дума - пряко или индиректно за ромове - се сещате само за ПРАВАТА в Конституцията, но не и задълженията? Да, там пише, че гражданите имат ПРАВО на социално подпомагане, но пише, че образованието до 16-годишна възраст е задължително и че владеенето на Български език (ще рече писмено и говоримо) е право и ЗАДЪЛЖЕНИЕ на всеки Български гражданин !!!

Е, пита се в задачата, нормалните хора длъжни ли са цял живот да хранят наготово някакви хъхрешки същества, които дори не благоволяват да се научат да говорят членоразделно, поради което са негодни за почти всяка нормална работа и отказват да работят дори това, дето е подходящо за тях? Ами хайде тогава всички да спрем да работим - и - позовавайки се на правото ни на социално подпомагане от Чл. 51 - да искаме държавата да ни храни наготово - пък откъде тя ще вземе парите, това е нейн проблем... или такова "право" без задължения имат само ромовете?

Още от Бюджет и финанси
Преките инвестиции в България и през май излязоха на минус