Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Без корпоративен данък, ако фирмите инвестират в научна и развойна дейност?

Много е важно да се говори как ще се отрази на бюджета всяка една промяна на ставките по ДДС, посочва икономическият министър Караниколов

Без корпоративен данък, ако фирмите инвестират в научна и развойна дейност?

Снимка: БТА

Без корпоративен данък, ако фирмите инвестират в научна и развойна дейност. Такова предложение лансира днес икономическият министър Емил Караниколов малко след като откри форума на Българска банка за развитие (ББР) „Пътища за партньорства“.

Пред журналисти той посочи, че е хубаво да има дебат за различното ДДС на стоките. „По някой път обаче административните мерки водят до решения, които са краткосрочни. За мен трябва да се направи сериозен анализ на всички мерки, които могат да се предприемат и за кои стоки“, каза икономическият министър и добави, че анализът е важен, за да не се случи така, че сега ще падне цената на хляба с 30 стотинки, а след година ще е по-скъп. 

Още по темата

„Бих предложил да се помисли как да се освободят компаниите от корпоративен данък, ако инвестират същата сума в инвестиции в научна и развойна дейност. Много е важно да се говори как ще се отрази на бюджета всяка една промяна на ставките по ДДС. Ако отрежем едно перо, то ще е за сметка на друго. Без такъв анализ за косвения налог ще направим повече беля, отколкото добро“, обясни Караниколов.

По време на форума той подчерта, че през 2018 г. ББР е постигнала най-добрите финансови резултати за изминалите две десетилетия. „Тя постигна най-високи нива на капиталова адекватност в банковата система, балансовата стойност на активите на банката надмина 3 млрд. лв, нараствайки с 2%. Печалбата нараства, дадени са 400 млн. лв кредити за бизнеса, което е 3 пъти повече от 2017 г. Миналата година беше създаден Фонд за капиталови инвестиции. Тази година ще бъдат създадени още две дъщерни компании – ББР лизинг и ББР факторинг, които ще осигурят достъп до финансиране за българската индустрия чрез пълен набор от финансови услуги“, посочи министърът.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Аврамова: АПИ спря продажбата на месечни електронни винетки за превозвачите