Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Безлихвени кредити за над 35 млн. лв. са отпуснати на физически лица

ББР е готова с пакет за подкрепа и на публичния сектор, включително за общини и държавни администрации

Безлихвени кредити за над 35 млн. лв. са отпуснати на физически лица

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Към средата на юни търговските банки са отпуснали 8 459 безлихвени кредита на физически лица. Те са на стойност малко над 35 млн. лв. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в парламента в отговор на въпрос на депутат от БСП. По думите му две трети от одобрените заявления са на служители в неплатен отпуск, а останалите – на самоосигуряващи се лица.

Общият бюджет на програмата е 200 млн. лв., припомни икономическият министър, а Българската банка за развитие (ББР) гарантира, но не одобрява заемите. 

Към момента са сключени споразумения с 11 търговски банки, като одобреният от тях лимит за гарантиране е малко над 140 млн. лв. 

С решение от сряда правителството облекчи достъпа до безлихвени кредити до 4500 лв. по програмата  за заеми без лихва от търговските банки за хора загубили работата си поради пандемията от коронавирус. 

По думите на Емил Караниколов  хората се възползват и изключително положително започва да се работи по програмата.

Още по темата

ББР е изготвила пакет за подкрепа и на публичния сектор, включително общини и държавни администрации. А от днес микро и малките предприятия ще започнат да получават средства по схемата за държавни грантове.

От днес, 19 юни 2020 г., влизат в сила обновените правила за отпускане на безлихвени заеми за физическите лица, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19. Разширява се действието на гаранционната програма на ББР и така се дава възможност да бъдат подпомогнати по-голям кръг нуждаещи се.

Според приетите в сряда промени от кабинета кандидатите за безлихвен заем до 4 500 лева не е нужно да са в неплатен отпуск или с прекъсната дейност в момента на подаване на искането за кредит. Те вече могат да кандидатстват и след като са се завърнали на работа.

Удължава се и периодът, за който самоосигуряващите се лица могат да се позовават на спад на доходите си.

Според обновените изисквания кандидатите трябва да са наети на трудов договор 6 месеца преди момента на кандидатстване, а не както досега – считано от пускането им в неплатен отпуск.

До момента голям брой физически лица бяха лишени от възможност за финансиране поради неизпълнени задължения за осигурителни вноски от страна на работодателите им. С промените в програмата ще е достатъчно дължимите за тях осигурителни вноски да са декларирани, при това за период от 6 месеца назад.

Програмата за безлихвени кредити на Българската банка за развитие цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Заемите са до 4 500 лева, отпускани от търговските банки наведнъж или на три транша от по 1 500 лева.

Активни партньори по програмата са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Пощенска банка, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк.

По мярката ще се кандидатства до края на 2020 г. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Нова банкнота от 5 лв. влиза в обращение от септември