Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бисер Петков: Новата методика за пенсиите има за цел стабилност на системата

След законодателна промяна доходите за старост ще се изчисляват и по двете формули

Бисер Петков: Новата методика за пенсиите има за цел стабилност на системата

Снимка: Pixabay

Отпадането на „трите златни години”, заработени преди 1997 г., от формулата за изчисляване на пенсионния доход е в името на стабилността и предвидимостта на пенсионната система. Това заяви по bTV социалният министър Бисер Петков.

Още по темата

Той обясни, че оценката  на ситуацията е наложила тази спешна законодателна инициатива. “От друга страна, стоеше тезата, че това са приети промени през 2015 г. Имало е един три-четири годишен срок до тяхното влизане в сила. Много хора са съобразили своето поведение с това, че влизат в сила тези промени”, посочи социалният министър.

По думите му причината за промяната на формулата не са злоупотреби при формирането на пенсиите. „Тази промяна беше направена, за да се обвърже пенсията с осигурителния принос на лицето и да се улеснят хората, защото представянето на документи за три години преди 1997 г. затруднява повечето пенсионери. С промяната се  даваше възможност на хората пенсията да се изчислява, без да се ангажират пенсионерите", разясни министърът.

Бисер Петков напомни, че отпадането на „трите златни години” е предложение на Консултативния съвет по пенсионната реформа, който е изготвил законопроекта, приет през 2015 г. Той допълни, че НОИ също са подкрепили промените.

Според  тази методика обаче над 30% от бъдещите пенсионери щяха да бъдат финансово ощетени. Това наложи и намесата на премиера Бойко Борисов, който нареди да бъде направена законодателна промяна и изчисляването на доходите за старост да се прави и по двете формули. Днес законопроектът ще се гледа в парламентарната социална комисия.

„Няма съществени финансови ефекти дали ще се изчислява по новата или по старата формула. Анализът, които предостави НОИ, беше, че „икономията” е 9 млн. лева, което е пренебрежимо малко на фона на общия разход за
пенсии, който е около 10 млрд. лева годишно”, пресметна Бисер Петков.

Ако законопроектът бъде приет и влезе в сила, хората ще имат право да избират по коя методика да им се изчислява пенсията.  „От няколко години НОИ има разработена електронна услуга, която е много популярна за изчисляването на прогнозния размер на пенсията. Тази възможност ще бъде запазена. Въвеждайки данните си, на база на документите, с които разполагат, да направят информиран избор”, поясни министърът.

Ако новият проект бъде гласуван, в шестмесечен срок от влизането му в сила хората, на които им е  отпусната пенсия по новия ред или са подали заявление, ще могат да заявят преизчисляване по стария ред.

Бисер Петков заяви, че за великденски добавки към априлските пенсии са отпуснати 53 млн. лева, които ще бъдат раздадени на над 1,3 млн. пенсионери.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
11
 
2
I
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Като толкова много искат да има стабилност в пенсионната система да започнат да удържат пари за пенсия и от държавните служители...., щом имат пари за по няколко апартамент, значи имат пари и за вноски за пенсия.

Народни изедници и хрантутници.
0
 
5
 
1
993
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Системата е "Нема п

Още от Бюджет и финанси
277 млн. лв. са предвидени за увеличаване на пенсиите от 1 юли