Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бюджет 2013 залага 4,1% от БВП за здраве

И през следващата година парите за здравеопазване няма да се увеличат чувствително

И през следващата година парите за здравеопазване от държавния бюджет не се предвижда да се увеличат чувствително. Това сочат разчетите на финансовото министерство, направени в проектобюджета за 2013 г.

Той предвижда разходите в сектор „Здравеопазване” да бъдат в размер на 3,3 млрд. лв., или 4,1% от БВП, което е 10,9% от общите разходи на държавата. 

Още по темата

През 2012 година заложените разходи за здраве бяха общо 3,2 млрд. лв.

Догодина е планирано Националната здравноосигурителна каса да похарчи около 163 млн. лв. повече в сравнение с 2012 г. за здравноосигурителни плащания, а бюджетът на здравното министерство да намалее със 100 млн. лв.

Преди дни министърът на здравеопазването съобщи, че средствата за здраве догодина ще са с около 150 млн. лв. повече, като повтори, че здравеопазването ще бъде основен приоритет в държавната политика.

Същевременно Десислава Атанасова призна, че България има най-ниския процент от БВП, отделян за здравеопазване, в сравнение с останалите страни в ЕС – едва 4 на сто.

Тя коментира обаче, че по-сериозният проблем е с неефективното разходване на средствата, а не с липсата на пари.

Здравният министър посочи, че у нас всяка година разходите за здравеопазване растат без реално да се отчита положителен ефект за здравния статус на населението.

От друга страна лекарското съсловие и организациите на пациентите настояват да се увеличи финансирането на здравеопазването до 5% от брутния вътрешен продукт.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Андрей Любенов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 7 години
A защо трябва да се увеличават.Болниците се разпределят съгласно броя на хората.Там където има недостиг се строят там където има излишък се закриват.Заплатите на докторите поне по 2000 кинта.Не може всички доктори във София Варна и Пловдив.

Още от Бюджет и финанси
Allianz: От 2008 г. българите увеличиха тройно активите си