Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бюджет 2022: 4,8% ръст на БВП и 4,1% дефицит с включени Covid мерки

Значително ще растат капиталовите инвестиции, както и инвестициите в хора, обяви финансовият министър Асен Василев

Бюджет 2022: 4,8% ръст на БВП и 4,1% дефицит с включени Covid мерки

Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на България от 4,8%, 5% безработица и дефицит с Covid мерките от 4,1 на сто. Това е заложено в проекта за Бюджет 2022, обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който представи основните приоритети в проектозакона за бюджета на България за 2022 г.

Асен Василев посочи, че финансовата рамка за годината е с три основни акцента - нарастване на капиталовите инвестиции, значително нарастване на инвестициите в хора, социална справедливост и подсигуряване, че всички български граждани ще имат адекватен стандарт на живот.

Още по темата

Голяма част от политиките, които са заложени в коалиционното споразумение, няма как да бъдат остойностени в този бюджет заради краткото времe, но имаме предвидена актуализация в средата на година, която ще включва всичко. Това е бюджет, който се опитва да постигне трайна промяна в параметрите и траекторията на икономическия растеж на страната, заяви финансовият министър Асен Василев.

Приходите в проекта за държавен бюджет за 2022 г. са заложени на ниво от 57,253 млрд. лева, а разходите - близо 63,154 млрд. лева, според разчетите на финансовото министерство.

Дефицитът се предвижда да бъде в размер на 5,9 млрд. лева, или 4,1 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт с Covid мерките, а без тях - 2,5%.

Държавата ще търси на международните дългови пазари общо 7,3 млрд. лева тази година - като 3 млрд. лева ще са за рефинансиране на стари дългове, а 4,3 млрд. лева ще са нов дълг. Средствата са за финансиране на бюджетния дефицит. Съотношението външен дълг към БВП остава ниско - 26,7%, заяви финансовият министър.

МФ прогнозира още средногодишната инфлация (ХИПЦ) тази година да възлезе на 5,6 на сто.

Минималната заплата се предвижда да нарасне до 710 лева от април. Максималният осигурителен доход се повишава на 3400 лв., съобщи министърът.

Данъкът върху доходите и за фирмите остава 10 процента, а ДДС - 20 на сто. Ще има намалена ставка от 9 процента за ДДС върху определени стоки и услуги.

"Няма как да има растеж, без да инвестираме в хората и капиталовата инфраструктура на страната. По този повод е предвидено удвояване на капиталовите инвестиции от 2,9% от БВП към момента до 5,8% от БВП", заяви Василев.

Има 30% ръст на капиталовите инвестиции в общините на база трансфер от централния бюджет. 

"Бюджетът на БДЖ и НКЖИ достига 663 млн. лв. Има допълнително 1,671 млн. лв. за републиканската пътна мрежа, с което бюджетът на Агенция "Пътна инфраструктура" достига над 2,4 млрд. лв. Има 178 млн. лв. за капиталови инвестиции в болници и спортни площадки, 70 млн. лв. за детски градини, възстановяване на концертни зали, музеи, галерии, опери, театри", изброи Василев.

"Както казах, инвестициите в хора са най-важният способ, за да постигнем висок стандарт на живот", отбеляза министърът. С 30 млн. лв. се увеличават средствата, предвидени за такива инвестиции, по-конкретно в детско здравеопазване, разширяване на обхвата на биохимичния скрининг за бременни, допълнителни субсидии за лечебни заведения и структури в отдалечени и трудно достъпни райони, както и за развитие на донорството.

13 млн. се инвестират в безплатни детски ясли от 1 април, като средната издръжка на едно дете е 1125 лв., допълни Василев.

От увеличените средства в НЗОК 280 млн. лв. допълнително се дават за доболнична помощ. 23 млн. лв. се насочват за финансиране на медицинското обслужване в здравните кабинети в училища и детски градини.

В областта на образованието учителското заплащане се запазва на ниво от 125% от средната работна заплата, за което са предвидени допълнително 315 млн. лв.

16 млн. лв. се отпускат допълнително за подпомагане на храненето на децата в училище, а 70 млн. лв. - за построяване и разширяване на детски градини.

85 млн. лв. са заложени за безплатни детски градини за всички деца от 1 април и 13 млн. лв. за допълнителни компенсации на родителите, чиито деца не са приети в безплатните детски градини, заяви още Василев.

23 млн. лв. са предвидени за продължаване на програмата "Отново заедно" за почивките на ученици. Създадена е и изцяло нова програма, свързана с извънучилищните дейности по баскетбол, волейбол и футбол, четене и изкуства и организирането на различни състезателни етапи за 100 млн. лв.

С 28 млн. лв. се вдигат средствата за филмопроизводство, а с 31 млн. лв. се увеличава подкрепата за българските творци, които не могат да работят пълноценно заради пандемията.

Общо разходите за социално подпомагане и грижи възлизат на 20,755 млрд. лв., за здравеопазване - на 8,343 млрд. лв., за образование - на 6,407 млрд. лв., а капиталовите инвестиции са почти 10 млрд. лв., обобщи Василев.

"С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а инвестира в проекти с конкретна възвръщаемост, в хора и в така необходимата ни инфраструктура", обобщи министърът.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
2
 
6
преди 3 месеца
https://youtu.be/Xc4Fhc0jSQ0 .....тоя кокорчо на снимката е обяснен във видеото за харвардските парашутисти..
1
 
7
 
5
mnz
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Време е нчкой да довърши данъчната реформа и най-после и в БГ-то да имаме преференциален нисък ДДС за храни и лекарства, както е почти навсякъде в ЕС.
1
 
9
 
4
преди 3 месеца
Не е целия нов дълг. Има 3,1млд рефинансиране на стар. Чудя се защо всички новинарски емсии не го пишат като подробност..
4
 
6
 
3
fon
преди 3 месеца
И 10 милиарда нов държавен дълг.
7
 
2
 
2
viva до: nkavrakov1982
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
А нали се сещаш, ако догодина им върнат старите нива от 20% на ДДС-то, какво ще се случи с цените по заведенията и за стоките, на които е намалено? Ще има веднага товарене. И точно инфлацията ще се е поуспокоила и давай наново.

Още от Бюджет и финанси
Нетните активи на пенсионните фондове се увеличават с близо 8% в края на март