IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия одобри допълнителни 50 млн. лева за реакция при бедствия

Парите за актуализацията на бюджета на НЗОК и за бествията ще са за сметка на намален бюджет на министерствата и събраните такси от ВЕИ производителите

11:38 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бюджетната комисия одобри допълнителни 50 млн. лева за реакция при бедствия

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да получи допълнително 225 млн. лв. от бюджета, както и да се увеличат средствата за бедствия и аварии с 50 млн. лв., реши парламентарната бюджетна комисия.

Заседанието започна след 15-минутно изчакване да се събере кворум и при липсата на депутати от ГЕРБ. То беше открито от Йордан Цонев при наличието „падащ кворум“. Това означава, че комисията от 20 души може да заседава при наличието на една трета от депутатите, които в случая бяха 7, от ДПС и БСП.

Увеличението на средствата за Здравната каса става за сметка на бюджетите на министерствата.

Йордан Цонев предложи да се увеличат с 50 млн. лв.и парите за бедствия и аварии. Заради сложната обстановка се наложи да действаме светкавично, обясни финансовият министър в оставка Петър Чобанов. Той посочи, че средствата ще дойдат от предвидени за проекти в енергетиката 150 млн. лв., които се редуцират до 100 млн. лв.

Актуализацията на бюджета на НЗОК става с изменение на преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет. За последната промяна обаче ще бъдат направени изменение само в Закона за бюджета на НЗОК.

Йордан Цонев предложи да бъде създаден нов параграф в Закона за гарантиране на влоговете в банките, а именно Фондът за гарантиране на влоговете в банките да изплаща гарантирани депозити, когато изминат 60 дни от поставянето на банка под надзор от БНБ – или в случая с КТБ от 20 август. Освен това депутатът поиска лица на публични длъжности като политици, магистрати и кметове, да си получават гарантираните депозити при разкриване на банкова тайна, а офшорките – ако са разкрили действителните си собственици, предложи Цонев. От БСП обаче не одобриха предложението и то не беше прието.

Заради социалистите не минаха и предложените от правителството промени в държавния бюджет.

След заседанието Петър Чобанов коментира, че допълнителни средства за бедствия е трябвало да дойдат от направлението Програми и проекти в областта на енергетиката – или с други думи, от приходите, които се получаваха от данъка за ВЕИ-мощностите.

„Знаете, че Конституционният съд отмени таксата, от която се получаваха приходите за тези програми и проекти. До момента там са получени 81 млн. лв., от тях 50 млн. лв. ще бъдат изразходвани за бедствия и аварии. Много е важно това предложение да мине в зала“, заяви Чобанов.

Няма да се наложи връщане на парите на ВЕИ производителите, тъй като решението на Конституционния съд няма ретроактивно действие, каза още финансовият министър. 

Той коментира, че при служебното правителство министерствата оттук нататък трябва много бързо да приложат решения за намаляване на разходите.

Йордан Цонев уточни, че с решенията не се приема промяна на дълга и увеличаване на дефицита. Той декларира обаче, че ДПС не се отказва от подкрепата за актуализацията на Бюджет 2014, предложена от правителството.

Депутатът заяви пред медиите, че от ГЕРБ са изтеглили предложения от тях проект, според който служебното правителство ще може да води преговори и да сключва договори за външни заеми с други държави, ЕС, както и с други международни организации и финансови институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още