IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия одобри налагане на такса върху приходите от зелена енергия

„Изненадан съм от предложението“, коментира финансовият министър Петър Чобанов

18:18 | 27.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бюджетната комисия одобри налагане на такса върху приходите от зелена енергия

Парламентарната бюджетна комисия одобри предложение за събиране на такса за производството на енергия от вятър и слънце. Депутатите гласуваха на второ четене текстовете на Бюджет 2014. В преходните и заключителни разпоредби се прави изменение на Закона за енергия от ВЕИ.

Таксата ще се плаща на три месеца и ще се събира от НЕК или съответното  електроразпределително дружество. Тя ще се изчислява по формула, според която таксата ще се получава, като се умножават преференциалната цена по количеството изкупена енергия по 20%. 

"По-голямата дискусия ще бъде в зала. От чисто фискална гледна точка ми е трудно да оценя предложението като ефект", коментира след заседанието на комисията финансовият министър Петър Чобанов.

Той прогнозира, че таксата ще увеличи приходите и затова може да се разглежда като фиксален буфер за бюджета.

Чобанов коментира още, че средствата от новата такса вероятно ще постъпват в бюджета. "И аз самият съм малко изненадан от това предложение, ще го огледаме", каза той.

Припомняме, че през октомври Българският енергиен холдинг (БЕХ) предложи на Народното събрание и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) данък върху енергията от фотоволтаичните централи в размер на 30 на сто. Така, според холдинга, ще бъде балансирана високата цена на електричеството от тези централи.

Основните фискални параметри на бюджета не се променят, коментира още бюджета Чобанов.

Едно от измененията на Бюджет 2014 е решението с 29 млн. да се увеличат средствата на здравното министерство, като тези пари са за ваксини. Част от средствата са от намаления със 7 млн. лв. бюджет на  Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО)  и очаквано намаление на плащания по лихви. 

От средствата за държавните висшите училища 22 млн. лв. ще са гарантиран бюджет за университетите по критерий качество на образованието. Въвежда се система за заплащане на социални услуги с ваучери.

Комисията одобри бюджетите на министерствата, Народното събрание, държавни агенции и други ведомства. Като цяло не бе подкрепено нито едно от предложенията на ГЕРБ, които настояваха на увеличени средства за асистирана репродукция и за някои инфраструктурни обекти, както и да се изгради национална педиатрична болница. Не бе прието предложението на Волен Сидеров субсидиите за БНТ и БНР да отпаднат.

Депутатът Георги Кадиев (КБ) предложи за пореден път да бъде намалена субсидията за партиите, но предложението му не беше прието. 

Йордан Цонев обясни, че ДПС не подкрепя предложението, тъй като според него този механизъм е приет преди години, за да имат партиите ясно финансиране и да се скъсат връзките между тях и сенчестия бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още