IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия отхвърли данъчните предложения на Владислав Горанов

Кешовите разплащания ще бъдат ограничени до 10 000 лева, а не както настояваше министерството - до 5 000

18:28 | 19.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бюджетната комисия отхвърли данъчните предложения на Владислав Горанов

Бюджетната комисия към Народното събрание е отхвърлила всички данъчни промени при разглеждането на второ четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, предложени от финансовото министерство, предава БНР. 

Отпада предложението за облагането на земеделските земи, станало известно като "данък градинка". Също така няма да се декларират автомобилите и недвижимите имоти над 5000 лева, ако се използват едновременно за лични и служебни цели при искане за възстановяване на ДДС.

"Така данъчните сами ще трябва да установяват дали собствениците на фирми нарушават закона или не, както е и в момента", обясни пред БНР Велин Филипов от института на дипломираните експерт - счетоводители.

"Ако дойдат и те хванат с пътен лист, че си ходиш на почивка с колата и те засекат, че 30 процента от горивото ти отива да си ходиш на почивка, на лозето, на лов и т.н., ще ти го изчислят и ще ти начислят ДДС върху него. Сега е така и в бъдеще ще е така, но няма да декларираш как се разпределят. Т.е. от тази гледна точка не се променя".

Припомняме, че ведомството на финансовия министър Владислав Горанов настояваше при случаите на използване на коли и недвижими имоти и за лични, и за служебни цели, данъчният кредит да се възстановява до 70 % по утвърдена методика. От това трябваше да се съберат 100 млн. лева. 

Според подготвените текстове работодателят трябваше да определи до каква степен имущество на фирмата се използва за лични нужди и до каква за служебни. Ако фирмените вещи имат частно приложение, тогава ще се плаща ДДС.

Кешовите разплащания ще бъдат ограничени до 10 000 лева, а не както настояваше министерството - до 5 000 лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
redcretin
преди 8 години
А оставка на министъра няма ли да видим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още