IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия прие процедурни правила за избор на подуправители на БНБ

След избора на гуверньор още до края на юли могат да бъдат избрани и подуправители, коментира председателят Менда Стоянова

19:05 | 02.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бюджетната комисия прие процедурни правила за избор на подуправители на БНБ

Парламентарната бюджетна комисия прие процедурни правила за избор на подуправители на Българска народна банка (БНБ), предава БТА. Председателят Менда Стоянова поясни, че това ще даде възможност още до края на юли да бъдат избрани подуправителите на управление „Банков надзор“ и на управление „Емисионно“.

„Така, когато изберем управителя на БНБ и той представи своите номинации за подуправители, ние ще имаме юридическа възможност веднага да действаме по процедурата“, обясни пред журналисти Стоянова след края на заседанието на комисията.

Тя уточни, че процедурните правила ще важат за приемането на всички подуправители. Позицията на подуправител на управление „Банков надзор“ е вакантна от юни миналата година, когато Цветан Гунев бе обвинен в престъпление по служба заради случилото се с Корпоративна търговска банка. Мандатът на подуправителя на управление „Емисионно“ Калин Христов изтича на 23 октомври 2015 г., а процедурата за неговия избор трябва да започне от 23 юли.

„Въпреки че правилата за избор на управител на БНБ се оспорват пред Конституционния съд, изборът на управител няма да се забави“, заяви Менда Стоянова.

Пред журналистите тя каза, че е абсолютно убедена, че няма противоконституционност на правилата за избор на управител на централната банка.

„Няма да може изслушването на кандидатите за управител на БНБ да се състои на 10 юли, тъй като Иван Искров си е подал оставката, считано от 10 юли“, коментира Менда Стоянова.

„Това означава, че негов приемник може да се избере най-рано на 11 юли, но тъй като денят е събота, управител на БНБ ще бъде избран през седмицата след 10 юли“, посочи председателят на бюджетната комисия. „Дотогава Искров ще е управител на БНБ в оставка“.

В сайта на Народното събрание е обявено, че изслушването на кандидатите за управител на БНБ ще се проведе на 9 юли, четвъртък, от 14:30 часа, за когато е насрочено следващото заседание на Комисията по бюджет и финанси.

„Ако новият управител на БНБ успее да направи номинации за свои подуправители в един разумен срок от четири-пет дни след назначаването си, то ние бихме могли по правилата, които днес приехме, до края на юли да изберем и подуправители на БНБ“, посочи Стоянова.

Тя добави, че правилата за избор на подуправители, както и за избор на управител на БНБ, не съдържат критерии за избора, а създават процедурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kriza64
преди 8 години
Менда дава възможност за изяви само на Радев :DDD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
Бравос!Значи ще има кой да подава статистическите данни към Шефа и да се подписва под тях :)))А Шефа ще може да изпълнява спокойно нарежданията отвън...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още