IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на социалното министерство за догодина е с 8,5 млн. лв. повече

Еврофондовете ще компенсират намалените средства за политики на пазара на труда, очаква Калфин

10:04 | 12.11.15 г.
Бюджетът на социалното министерство за догодина е с 8,5 млн. лв. повече

Бюджетът на Министерството на труда и социалната политика през 2016 г. се предлага да бъде 1,109 млрд. лева, което е с 8,5 млн. лева повече в сравнение с 2015 г. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

От тези 8,5 млн. лева 7,5 млн. лева са за повишаването на разходите за персонал, като се предвижда увеличение с 10 процента на заплатите на служителите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда.

По думите на социалния министър заплатите на работещите в тези системи са на критично ниски равнища и увеличението е крайно належащо, дори и недостатъчно. Другият един милион ще се насочи за увеличаване на средствата за приемните семейства.

Калфин сигнализира за проблем със социалните услуги. Увеличението на трансфера за общините е около 200 млн. лева, което е около 10 процента, но стандартите за предоставяне на социални услуги бяха увеличени минимално, което означава, че общините в някои случаи ще имат ангажимент за дофинансиране.

Калфин напомни, че общо в консолидирания бюджет има 2 млрд. лева повече разходи за следващата година, като от тях малко под 400 млн. лева са за НОИ и Министерството на труда. Основният приоритет е свързан с пенсиите и с добавките за отглеждане на деца, посочи министърът.

Предвижда се запазване на сумата в Националния план за действие по заетостта на 73 млн. лева.

В областта на пазара на труда допълнително ще разполагаме с ресурс от европейските фондове, допълни Калфин. По думите му така няма да се усети намаляване на средствата за политики на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още