IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш гуверньор на Централната банка на Гърция ще оглави НС на Пощенска банка

Очаква се той да замени досегашния председател Теодорос Каракасис, но това ще бъде факт едва след като БНБ одобри промяната

12:10 | 12.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Джордж Провопулос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джордж Провопулос. Снимка: Ройтерс

Джордж Провопулос ще бъде новият председател на Надзорния съвет (НС) на Пощенска банка, съобщават от кредитната институция.

Очаква се той да замени досегашния председател на НС Теодорос Каракасис, но това ще бъде факт едва след като Българска народна банка (БНБ) одобри промяната.

Проф. Джордж Провопулос е бил гуверньор на Централната банка на Гърция в периода 2008-2014 г. и член на Управителния съвет (УС) на Европейската централна банка. Преди това е бил главен изпълнителен директор на Emporiki Bank, която бе закупена от френската Credit Agricole. Бил е и шеф на гръцката Piraeus Bank.

Съставът на НС на Пощенска банка най-вероятно ще остане непроменен. По информация на БНБ Теодорос Каракасис е председател на органа, Антониос Хасиотис е негов заместник-председател, а Николаос Алипрантис, Христина Теофилиди и Анастасиос Николау са останалите членове в 5-членния НС.

От банката поясняват, че УС не търпи промени. Главен изпълнителен директор и председател на УС остава Петя Димитрова.

Назначението на Джордж Провопулос ще бъде факт след официалното одобрение на българските регулаторни власти. За целта неговата кандидатура трябва да бъде одобрена от ръководните органи или акционерите на Пощенска банка, като преди това трябва да бъде внесено в БНБ искане за издаване на одобрение.

Редът за издаване на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция и изискванията във връзка с изпълнение на техните функции са регламентирани в Наредба № 20 на централната банка. Според нея УС или акционерите, по чието предложение в дневния ред на общото събрание е включен избор на членове на управителните или контролните органи, подават искане за издаване на одобрение не по-късно от 45 дни преди провеждането на общото събрание на акционерите.

Така Пощенска банка първо ще трябва да изпрати искане до БНБ със съответните документи, удостоверяващи професионалния опит и образователната квалификация на Провопулос, което е задължително условие, регламентирано в Закона за кредитните институции. Второ, трябва да се проведе общо събрание на акционерите, което да одобри назначаването на Провопулос за председател на НС. Чак след това ще се произнесе БНБ.

Разрешение или отказ издава подуправителят, ръководещ управление „Банков надзор“, в 30-дневен срок след подаването на всички необходими документи.

Към края на август Пощенска банка е шеста по размер на активите у нас. През първото полугодие банката спечели 47,436 млн. лв., което е ръст от 226,4% на годишна база, показват надзорните отчети на БНБ. Към 30 юни 2015 г. трезорът разполага с активи за 5,484 млрд. лв., като сумата им е с 9,2% по-малка спрямо същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още