Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бизнес климатът в България се подобрява през май

Строителната активност е на добро ниво, но се увеличават клиентите със закъснения в плащането

Бизнес климатът в България се подобрява през май

Снимка: Архив Ройтерс

Стопанската конюнктура в България през май се оценява като благоприятна. Това се дължи на повишението на общият показател на бизнес климата, който през този месец расте с 1,3 пункта спрямо април, което се дължи на подобрената стопанска конюнктура в строителството и търговията на дребно. Данните на Националния статистически институт (НСИ) се базират бизнес анкети.

                       Бизнес климат – общо

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ запазва приблизително нивото си от април. Очакванията на промишлените предприемачи, както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за дейността им през следващите три месеца, остават благоприятни.

                      Бизнес климат в промишлеността

Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в сектора, продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, като през май се наблюдава намаление на негативното им влияние.

Мениджърите предвиждат продажните цени в промишлеността да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство

През май съставният показател „бизнес климат в строителството“ нараства с 6,9 пункта в резултат на по-оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на фирмите. Мненията им относно строителната активност от март до май, както и очакванията им за следващите три месеца също се подобряват. Същевременно обаче анкетата отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането.

                      Фактори, затрудняващи дейността в сектора на услугите
                      (Относителен дял от предприятията)

През този месец се засилва негативното въздействие на фактора „недостиг на работна сила“, като 51,9% от мениджърите го посочват като основен проблем за дейността си. На второ и трето място остават затрудненията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

Строителните предприемачи очакват продажните цени да запазят равнището си през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се увеличава с 2,1 пункта, което се дължи на подобрените оценки и прогнозите на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Но що се отнася до обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца, очакванията им са по-резервирани.

Конкуренцията в бранша продължава да бъде основният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса, следвана от несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене.

                          Бизнес климат в търговията на дребно 

Търговците на дребно не предвиждат промяна на продажните цени през следващите три месеца.

Услуги

През май съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се понижава с 2,2 пункта в резултат на неблагоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Те смятат, че се свива търсенето на услуги, но през следващите три месеца очакват това да се промени.

Най-сериозните проблеми за дейността на предприятията остават конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, въпреки че през този месец се отчита намаление на неблагоприятното им влияние. Прогнозите на бизнеса са продажните цени в сектора на услугите да запазят своето равнище през следващите три месеца.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
ivailojelyazkov до: ABBA
преди 1 месец
КАК Е бизнеса в кочинката ти? дай нещо fishki друго да видим.
3
 
6
 
1
преди 1 месец
Бизнес климатът в България се подобрява през май ..., май май....

Още от Бюджет и финанси
Аврамова: АПИ спря продажбата на месечни електронни винетки за превозвачите