IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът се оплака от честата смяна на данъчно-осигурителното законодателство

От БСК поискаха отпадането на задължението да се водят дневници за покупка и продажба по Закона за ДДС

16:52 | 19.11.15 г.
Бизнесът се оплака от честата смяна на данъчно-осигурителното законодателство

От честите промени на правилата в сферата на данъчно-осигурителното законодателство се оплакаха членовете на Българската стопанска камара (БСК) в отговор на анкета, посветена на времето, което отнема декларирането на задължения.

От работодателската организация посочват за пример, че един от програмните продукти за генериране на декларации има осем актуализации през 2015 година. Пет от тях са в периода декември 2014 – февруари 2015 година. По тази причина и от бизнеса настояват промени да има не повече от веднъж годишно, при това преди началото на финансовата година.

Сред дейностите, които отнемат най-много време и ресурс при покриване на данъчни задължения, са изготвянето на справки и искана информация при проверки и ревизионни производства. При тях се извършва многократно копиране и представяне на едни същи документи, доказващи плащания на данъчни и осигурителни задължения.

За да бъде намалена административната тежест в този случай, може да се пристъпи към издаване на електронни Удостоверения за наличие или липса на задължения. Те могат да бъдат издавани по подобие на електронните свидетелства за съдимост.

От бизнеса настояват още и за премахването на задължението да се водят дневници за покупките и продажбите по Закона за ДДС. Подобна практика е въведена в повечето страни от ЕС и предложението е да се подават само тримесечни декларации по Закона.

В анкетата, проведена в периода октомври – ноември сред членове на БСК от различни икономически сектори в цялата страна, е записана още и препоръка за по-добра работа на сайта и сървърите на Националната агенция за приходите, както и откриване на гишета на НАП в общинските центрове.

На тези гишета физическите лица да могат да се плащат данъци и осигурителни задължения без такса за превод, а юридическите лица – с минимална такса, настоява още бизнесът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още