IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът ще получи 385 млн. евро при ниски лихви и обезпечения

Европейският инвестиционен фонд подписа пет гаранционни споразумения с банки по Оперативна програма "Инициатива за малки и средни предприятия"

13:37 | 21.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Над 4 хил. български малки и средни предприятия (МСП), включително микропредприятия и стартиращи фирми, ще получат изгодно банково кредитиране при по-ниски обезпечения и по-ниски лихви, след като Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), част от групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), подписа първите гаранционни споразумения по Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“.

Пет кредитни институции – УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Райфайзенбанк България, Прокредит банк и СИБАНК, ще осигурят за предприятията общо финансиране от 385 млн. евро, което представлява две трети от планираните 600 млн. евро, които са на разположение по европейската оперативна програма, съобщиха от Министерството на икономиката.

Петте споразумения са сключени само шест месеца след като започна Инициативата за МСП, която е съвместен финансов инструмент на Европейската комисия, групата на ЕИБ и правителството на България, представлявано от Министерство на икономиката.

Нейната цел е да стимулира финансирането на МСП чрез осигуряване на защита от кредитен риск на портфейлите от кредити, предоставяни от финансовите институции.

Наред със средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове, Инициативата за МСП се съфинансира от Европейския съюз и чрез ресурси на „Хоризонт 2020“, както и със средства на групата на ЕИБ.

„Инициатива за МСП е важен инструмент, който ще позволи на Министерството на икономиката да ускори политиките си за повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес“, коментира подписаните споразумения министърът на икономиката в оставка Божидар Лукарски.

Според вицепрезидента на ЕИБ Андрю МакДоуел „групата на ЕИБ е изцяло ангажирана с изпълнението на Инициативата за МСП“.

Той напомни, че петте банки са важни кредитори на малкия и средния бизнес и чрез предоставеното финансиране ще бъдат „жизненоважни партньори в предоставянето на подкрепа за предприемачите, които желаят да започнат и развиват своя бизнес“.

Главният изпълнителен директор на ЕИФ Пиер Луиджи Джилиберт обяви, че предстоящите сделки ще генерират повече от 600 млн. евро за финансиране на малки и средни предприятия през следващите години, при съчетаването на еропейските структурни и инвестиционни фондове, „Хоризонт 2020“, както и средствата на групата на ЕИБ.

„Това ще позволи на ЕИФ да осигури поделяне на риска и капиталово облекчение на финансовите посредници, което ще бъде изцяло в полза на малките и средни предприятия“, убеден е Джилиберт.

Европейският комисар Корина Крецу е категорична, че „подписването на тези споразумения  демонстрира, че Инициативата за МСП изпълнява поставените й цели, като предоставя свежо кредитиране на малкия бизнес и така се подкрепят общоевропейските цели за растеж и създаване на работни места“.

Управляващ орган на ОП „Инициатива за МСП“ е Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерство на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още