IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът сключва договори за спестяванията си в евро на отрицателна лихва

В сравнение със септември лихвените нива през миналия месец при част от спестяванията се запазиха, показва банковата статистика

19:30 | 27.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лихвите по депозитите през октомври по нов бизнес на фирмите и домакинствата падат на годишна база или запазват нивата си, става ясно от статистиката с предварителни данни на Българска народна банка (БНБ).
Наблюденията на Investor.bg показват, че в сравнение със септември повечето средни лихви на спестяванията намаляват, макар и незначително.

Най-голямо е намалението в сравнение с октомври 2017 г. при новите договори, които бизнесът е сключвал за влогове с договорен матуритет в евро. При тях спадът е с 0,41 процентни пункта и лихвата е отрицателна – -0,02%, показва банковата статистика.     

Средният лихвен процент на спестяванията с договорен матуритет в левове през миналия месец в сравнение с година по-рано е по-нисък с 0,10 пр.п. до 0,09%.

На месечна база средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове намалява с 0,01 пр.п., а по тези в евро – с 0,07 пр.п.

Лихвени проценти по салда

Средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове и в евро при фирмите на месечна база спада с 0,02 пр.п. и в края на септември са съответно 0,01% и -0,0009%.
На годишна база средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове намалява с 0,18 пр.п. До 0,14%, а по тези в евро – с 0,28 пр.п. до 0.13%.

През октомври домакинствата са сключвали договори с банките при среден лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове и в евро по-ниско с 0,01 пр.п. отколкото преди година и той е съответно до 0,17% и 0,21%.

В сравнение със септември средната лихва по спестяванията с договорен матуритет в левове се увеличава с 0,0025 пр.п., а по тези в евро – с 0,03 пр.п.

ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)


                ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (САЛДА)


 

В централната банка отчитат, че през октомври средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове и в евро на домакинствата в сравнение с година по-рано се понижава съответно с 0,01 пр.п. и с 0,0008 пр.п. до 0,02%.
При спестяванията на населението средната лихва при договорите с договорен матуритет в левове спада с 0,24 пр.п. до 0,30%, а по тези в евро – с 0,18 пр.п. до 0,26%.

Средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове и в евро спрямо октомври 2017 г. намалява с 0,02 пр.п. съответно до 0,06% и 0,08%.

                   ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА (САЛДА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още