Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бизнесът спестява през септември при отрицателна лихва в договорите в евро

Средните лихви в депозитите на домакинствата се понижиха или останаха на същите нива на годишна и месечна база, отчете БНБ

Бизнесът спестява през септември при отрицателна лихва в договорите в евро

Снимка: Pixabay

Още по темата
Лихвите по депозитите, които фирмите и домакинствата направиха през септември, намаляват незначително на годишна база или се запазват на същото ниво както преди месец, става ясно от статистиката с предварителни данни на Българска народна банка (БНБ).

Наблюденията на Investor.bg показват, че по-голяма динамика има при спестяванията на бизнеса, където на месечна база дори има средна отрицателна лихва при депозитите на фирмите с договорен матуритет в евро.

Така новите договори, които предприятията са сключвали с банките в края на миналия месец, е -0,02%, отчете централната банка. Понижението на средната лихва за година е с 0,07 пр.пункта. За сравнение, бизнесът е сключвал договори за депозитите си с 0,03 пр.пункта по-висок среден лихвен процент – до 0,06% при спестяванията си с договорен матуритет в левове. Понижението на годишна база е с 0,04 пр. пункта.

Лихвени проценти по салда

Средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове на фирмите през септември е 0,01%, като запазва нивото си от година по-рано, а по овърнайт-депозитите в евро нараства незначително до 0,01%.

При спестяванията на бизнеса средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове намалява на годишна база с 0,04 пр.п. до 0,10%, а по тези в евро се увеличава незначително до 0,13%.

                         ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (САЛДА)

Спестяванията на гражданите

При домакинствата средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се понижава на годишна база с 0,03 пр.п. до 0,14%, а по тези в евро – с 0,02 пр.п. до 0,16%. В сравнение с август средната лихва по спестяванията на гражданите с договорен матуритет в левове и в евро спада с 0,01 пр.пункт.

ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)

През миналия месец средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро запазват достигнатите нива от 0,02%. При спестяванията с договорен матуритет в левове средната лихва се понижава с 0,07 пр.п. до 0,24%, а по тези в евро – с 0,05 пр.п. до 0.21%.

В сравнение с година по-рано средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след
предизвестие, в левове спада с 0,01 пр.п. до 0,05%, а по тези в евро се запазва на ниво от 0,07%.

                            ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА (САЛДА)

 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Май ще зачести практиката фирмите да теглят парите си от банките и да ги слагат в "касата" (а всъщност собственикът на фирмата взима тези пари от касата и ги слага в личната си сметка при банка, която дава някаква положителна годишна лихва).
0
 
2
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Да не би да излиза по-изгодно отрицателната лихва по депозит вместо месечна такса по разплащателна сметка?

Или и по разплащателните сметки има отрицателни лихви?

Още от Бюджет и финанси
БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 октомври