Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бизнесът в България настоява за запазване на настоящата данъчна система

Моделът се доказал през последните 12 години като работещ и всяка промяна трябва да е добре обмислена, смятат от АОБР

Бизнесът в България настоява за запазване на настоящата данъчна система

Снимка: Getty

Работодателските организации в България - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, настояват за запазване на настоящата данъчна система в България.

Според четирите организации, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), сегашният модел е условие за стабилност не само на бизнес средата, но и на обществото и икономиката като цяло. Според тях данъчната система към момента е изготвена така, че да осигурява предвидими условия за извършването на стопанска дейност в страната. 

Още по темата

Това заявяват от Асоциацията на организациите на българските работодатели в позиция до медиите.

От организациите посочват, че АОБР е изказвала многократно позиции за намаляване на общата данъчна тежест за бизнеса и гражданите в подкрепа на икономическия растеж и работните места, но след провеждане на задълбочен и отговорен обществен и експертен дебат. В тази връзка всяка радикална промяна в системата би изложила на риск и би поставила под съмнение стабилността и предвидимостта на бизнес средата и би отправила неблагоприятни сигнали към предприятията и инвеститорите, смятат от бизнеса.

Според тях налагането на каквито и да е промени в данъчната система, особено след като е доказала своята адекватност посредством непрекъснатото подобряване на събираемостта и изпълнението на приходната част на бюджета, трябва да бъде избягвано.

Стабилността на данъчната система е в основата на икономическото възстановяване и растеж след 2008 г., като трети мандат правителството удържа обещанията си в тази насока, посочва се в позицията.

От Асоциацията на работодателите категорично подкрепят сегашния модел, който съществува от 2008 година, и в продължение на 12 години е доказал, че е успешен и по отношение привличането на чуждестранни инвеститори у нас.

Промяната на ставката на ДДС за един сектор не е промяна на данъчната система, а е лимитирана антикризисна мярка с временен характер, която сме склонни да подкрепим, защото ще действа в рамките на една година за сектора, който бе поставен на колене в условията на икономическата криза, породена от пандемията COVID-19, и който се нуждае от бързи действия за реанимация, поради което считаме тази еднократна мярка за удачна, още повече, че това е обвързано с повишаване на минималните осигурителни доходи в сектора, пише още позицията на работодателите.

Представителните на национално равнище организации на работодателите, чийто членове осигуряват работа на 82% от наети и създават 86% от брутната добавена стойност в България, са твърдо убедени и категорично настояват за запазване на настоящата данъчна система като условие за стабилност не само на бизнес средата, но и с оглед запазването на икономическата и обществена стабилност в България.

Припомняме, че временна ставка от 9% за  ресторантьорските и кетъринг услугите, както и за книгите и доставка на книги приеха депутатите минлата седмица на първо четене

Министерството на финансите е твърдо против намалението на ДДС

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
RSG
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Естествено че трябв да остане плоският данък. За България това е единственият работещ вариант.
0
 
5
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Щом има достатъчно пари в бюджета - ДДС да стане 10% за всички! Ще имаме уникална супер данъчна система... 10/10/10. И съм убеден, че ще е по-ефективна!

Още от Бюджет и финанси
Финално: 8100 фирми поискаха подкрепа с оборотен капитал