IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Благоприятното развитие на Източна Европа - резултат от краткосрочни фактори

В бъдеще регионът ще разчита все по-малко на еврофондовете, заяви икономистът Евгений Кънев

10:23 | 17.08.16 г.
Благоприятното развитие на Източна Европа - резултат от краткосрочни фактори

Благоприятното икономическо развитие на Източна Европа в последните една – две години е резултат от действието на краткосрочни фактори. Това са ниските цени на горивата, ниските лихвени проценти, ефектите върху пазара на труда от миграцията към по-развитите страни. Това коментира икономистът Евгений Кънев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи още, че работодателите в  Източна Европа заради миграцията са принудени да наемат по-възрастни хора, което пък стимулира потреблението. 

Тази ситуация според него не е дългосрочно устойчива, защото в бъдеще регионът ще разчита все по-малко на еврофондовете. Освен това по думите му тези страни дългосрочно не са толкова притегателни за инвестиции, тъй като поради застаряващото население нямат достатъчно развити вътрешни пазари, с изключение на Полша и Румъния.

Всички тези страни са изключително зависими от Германия като част от тяхната верига за добавена стойност, посочи Кънев.

За данъците в България той коментира, че страната има ниски ставки на преките данъци, но разполага с една от най-широките бази за облагане.

В един момент според икономиста ще се върви към конвергенция на данъчните системи в ЕС, но това трябва да става, като се прецени коя система ще стимулира в по-висока степен растежа. Brexit ще се отрази на този процес, тъй като с излизането на Великобритания от ЕС Източна Европа губи голям поддръжник на динамичните данъчни системи на държавно ниво, заяви Евгений Кънев.

Вижте още във видеото:


Можете да гледате още в сайта на  Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още