Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Близо 2,8 млрд. лв. има в Сребърния фонд към края на септември

Както през последните няколко години, така и към настоящия момент парите за пенсии са с нулева доходност

Близо 2,8 млрд. лв. има в Сребърния фонд към края на септември

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Близо 2,8 млрд. лв. общо има в Сребърния фонд към края на септември 2017 г., става ясно от отчетните данни на Министерство на финансите, публикувани на сайта на ведомството. От тази сума над 2,7 млрд. лв. са оформени в годишни депозити в Българска народна банка (БНБ) с решения на Uправителния съвет на фонда.

За сравнение -  малко над 2,6 млрд. лв. е наличността във Сребърния фонд в края на 2016 г. 

Както през последните няколко години, така и към края на септември 2017 г. парите за пенсии са с нулева доходност. Кконсервативна инвестиционна политика, с която се управлява фонда обаче, осигурява постигането на положителна реална доходност, т.е. на доходност, надхвърляща темпа на инфлация за определен период. 

Още по темата

От създаването си до настоящия момент акумулираният ресурс на фонда се намира в отделна сметка в Българска народна банка. По този начин фондът представлява част от международните валутни резерви на страната и се управлява съгласно Закона за БНБ, което гарантира, че принципите на надеждност, ликвидност и диверсификация са спазени по всяко време. Казано иначе, Централната банка управлява парите при минимално възможен инвестиционен риск, което при равни други условия съответства на относително по-ниско ниво на доходност в сравнение с частните институционални инвеститор.

Преди няколко месеца от Българската стопанска камара (БСК) предложиха допълнителни източници за приходите на Сребърния фонд. Според работодателската организация в този фонд, който е гарант на пенсионната система, може да влизат приходи от излишъци от такси, събирани от държавни институции, които надхвърлят разходите за съответните услуги.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (8)

2
 
2
 
8
Императорът до: Ivan.r
преди 5 месеца
И защо мислиш, че ако се инвестират разумно в стабилни ДЦК на могъщи държави, няма да има достатъчно добра ликвидност?
1
 
5
 
7
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Така нареченият Сребърен фонд е създаден с определена цел, различна от инвестиционната. Затова лично моето мнение е, че е по-удачно тези пари да останат както досега вместо да се търси доходност, респективно да се поема по-висок риск.
1
 
6
 
6
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
"Близо 2,8 млрд. лв. има в Сребърния фонд..."...има....таратанци...колкото имаше след Луканов, после след Виденов, толкова ще има и след пожарникаря....
1
 
3
 
5
Ivan.r до: Императорът
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Не забравяй, че тези средства са гаранцията за стабилността на пенсионната система и от него не се очаква доходност, а ликвидност.
Дянков искаше да го извади от БНБ и да го инвестира, но не му дадоха. Бих казал, че това беше добро решение за страната.
Наистина, едни 140 млн доходност на година биха били нещо страхотно, но рискът при сътресения е огромен!
0
 
9
 
4
bgMan до: tetris12
преди 5 месеца
Абсолютно!
Дебелия Пеевски само това мисли по цял ден.

Още от Бюджет и финанси
5,4 млрд. лева е несъбираемото ДДС от 2000 до 2017 г.