Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Близо 3 млрд. лв. има в „Сребърния фонд“ към края на ноември

Натрупаните средства остават на депозит в БНБ поне до 2021 г.

Близо 3 млрд. лв. има в „Сребърния фонд“ към края на ноември

Снимка: Pixabay

Над 2,93 млрд. лв. има в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т. нар. Сребърен фонд) към края на ноември, става ясно от данни на Министерството на финансите (МФ), публикувани на сайта на ведомството. От тази сума 2,904 млрд. лв. са оформени в годишни депозити в Българска народна банка (БНБ) с решения на Управителния съвет на фонда. 

Трансферираните през ноември средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 6,44 млн. лв. Месец по-рано трансферът е бил в размер на 6,79 млн. лв., а за третото тримесечие – 17,42 млн. лв. За цялата 2017 г. трансферът е близо 128 млн. лв., става ясно още от данните. 

Според приетата дългосрочната инвестиционна политика и средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на фонда за 2019-2021 г., натрупаните средства остават на депозит в БНБ поне до 2021 г., а най-вероятно и до 2040 г. Резервните пари за пенсии, които трябва да гарантират стабилност на пенсионната система ще се управляват все така консервативно, както и към момента. Както и предшествениците си, финансовият министър Владислав Горанов прецени през в началото на октомври (когато документът бе приет), че това е най-безопасната стратегия.

Все пак има вратичка и стратегията може да се променя и ежегодно, ако се наложи.

Освен това настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на Фонда ще продължи да бъде под формата на депозит в Българската народна банка или други инструменти по сметки в нея.

Бизнесът от години настоява постъпленията в Сребърния фонд да „се подкрепят“ с допълнителни източници, но към момента няма движение в тази посока.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
2
 
3
 
12
Императорът до: studioaa
преди 1 месец
Жабоков, дай определение на дългови книжа с ОТРИЦАТЕЛНА доходност.

Такова нещо не съществува, човече !!! Никоя облизвация или ДЦК не се емитира със задължение притежателят и да плаща лихви на емитентът, което би означавало отрицателна лихва. Просто в един момент някои дългови книжа се търгуват на цена, при която сборът от лихвите до края на матуритетът + главницата е по-малък от цената на покупка. И това е така, защото дълговите принципно се търгуват на *** цена. Практически това означава, че ако задържиш определено време книжата и ги продадеш на същата цена, на която си ги купил, ще спечелиш мъничко лихва, без значение дали тя е изплатена, или не... разбира се по веригата все някой се прецаква - нещо като огромна игра на чер Петър.

Аз имам предвид покупка по номинал при емитирането. и при нужда - задържане до матуритетът. Тогава няма как да си на минус, освен при банкрут на емитентът.
2
 
13
 
11
преди 1 месец
Ами напишете колко е лихвата по тези 3 млрд. ! Или това не е важно ? Да не е отрицателна ..
3
 
9
 
10
преди 1 месец
Ами напишете колко е лихвата по тези 3 млрд. ! Или това не е важно ? Да не е отрицателна ..
10
 
10
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Преобладаващата част форума, вече се двоумят дали да не ти пуснат по едно торпедо в .....мишената.
11
 
8
 
8
Стоян Петров до: studioaa
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А защо предлагаш само тези с отрицателна или ниска доходност? Да купят руски с над 9% лихва на година. Обезценката на рублата може да се окаже два пъти по-голяма от дохода, всичко е риск.

Още от Бюджет и финанси
Платежният баланс на България е на плюс със 141,4 млн. евро през ноември