IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Банките осигуряват по-добро покритие на лошите кредити

Високата ликвидност на банковата система не пречи на печалбите, разкрива изданието "Банките в България" към края на 2014 г.

11:47 | 24.06.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Kъм края на 2014 г. кредитите с нарушено обслужване в банковата система намаляват, а банките осигуряват по-добро покритие на кредитите с просрочие над 90 дни. Този извод прави Българската народна банка (БНБ) в своето тримесечно издание „Банките в България“, което се подготвя от управление „Банков надзор“.

От централната банка посочват, че през четвъртото тримесечие кредитите с нарушено обслужване спадат до 12,6 млрд. лв., а експозициите с просрочие над 90 и над 180 дни намаляват до 9,3 млрд. лв. Коефициентът на нетните кредити с просрочие над 90 дни в нетния кредитен портфейл на банките се подобрява до 9,4% при 10,5% в края на третото тримесечие. Тенденцията продължава и към края на май, тъй като обемът на лошите и преструктурирани заеми бележи понижение за седми пореден месец.

Степента на покритието с обезценка на експозициите с просрочие над 90 дни се увеличава, отчита още БНБ. Освен това банките продължават да управляват кредитния риск посредством предоговаряне и преструктуриране на кредити.

През последните три месеца на миналата година БНБ отчита слабо нарастване на фирмените заеми със 116 млн. лв. и спад на експозициите на дребно със 181 млн. лв. основно вследствие на извършени продажби на портфейли. Раздялата с некачествени заеми в кредитните портфейли на банките е обоснована заради очаквания преглед на качеството на активите на системата, за който трезорите вече се готвят.

През периода октомври-декември 2014 г. общият размер на кредитите (без тези за кредитни институции) се увеличава с 1,4 млрд. лв. до 55,6 млрд. лв. след ръст на експозициите към централни правителства с 998 млн. лв., издават данните на БНБ.

Гарантиране на влоговете

БНБ обръща съществено внимание на процеса по изплащане на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ), започнал на 4 декември. В рамките на последния месец на 2014 г. депозитите от граждани и домакинства се увеличават с 3,7 млрд. лв. при общо ръст с 4,1 млрд. лв. за цялото четвърто тримесечие.

„Процесът на изплащането на депозитите в КТБ през декември потвърди доверието в банковата система. Целият изплатен ресурс остана в банковия сектор, като през периода бяха привлечени и допълнителни средства. Двигател на растежа бяха депозитите от граждани и домакинства“, посочват от централната банка.

Освен това изплащането на гарантираните депозити на вложителите в КТБ, което все още продължава, допринесе за нарастването на дела на паричните средства. През тримесечието паричните средства се покачват с 2,3 млрд. лв. (или с 31,6%), като делът им в активите на системата достига 11,5% при 9,1% към края на септември 2014 г.

„Всички банки възстановиха размера на привлечените си средства близо до нивата в периода, предшестващ поставянето на КТБ и ТБ Виктория под специален надзор“, добавят от БНБ. В това тримесечно издание на „Банките в България“, са включени данни за ТБ Виктория, която бе отворена отново в средата на декември, а са изключени данните за КТБ, която остана без лиценз през ноември.

Графика: БНБ

Гарантиране на ликвидността

През тримесечието е продължила и тенденцията за поддържане на висока ликвидност в банковата система. Тогава коефициентът на ликвидните активи за първи път преминава границата от 30%, като достигна 30,12% в края на годината.

Ликвидните активи се увеличават с 1,198 млрд. лв., или с 5,7%, до 22,2 млрд. лв. спрямо общите активи на банковия сектор в размер на 85,1 млрд. лв. в края на 2014 г.

БНБ отдава динамиката при ликвидните активи най-вече на нарастването на паричните средства с 31,6% и намалението на средствата по разплащателни сметки и междубанкови депозити до 7 дни с 1,124 млрд. лв., или с 12,6%.

Всичко това води до промяна в структурата на ликвидните активи, като в края на 2014 г. най-висок дял заемат паричните средства - 44%, следвани от средствата по разплащателни сметки и междубанкови депозити до 7 дни с дял от 35,2 на сто, посочва БНБ.

Високата ликвидност не пречи на печалбите

Банковата система изпрати 2014 г. с печалба от 746 млн. лв., което е със 161 млн. лв. повече спрямо 2013 г. С най-голям принос за финансовия резултат на банките остава нетният лихвен доход с 67,4% и нетният доход от такси и комисиони с 21,2 на сто. Делът на нетния доход от финансови инструменти нараства до 6,98% в края на 2014 г. при дял на вложенията на банките във финансови инструменти от 12,9% спрямо общоте им активи.

В сравнение с края на 2013 г. финансовите и оперативни доходи на системата се повишават с 5,3% до 3,9 млрд. лв.

Положително влияние за нарастването оказва по-същественият спад на разходите за лихви (със 747 млн. лв., или с 35,9%) спрямо намалението на приходите от лихви (с 656 млн. лв., или с 14,2%) основно заради по-ниските лихвени проценти, които банките плащат по депозитите.

Допълнителен благоприятен ефект оказват повишените печалби от финансови активи и пасиви и нарасналите други оперативни и нетни доходи, допълват от БНБ.

Вследствие на по-високата печалба показателите за рентабилност се повишават. Към 31 декември 2014 г. възвръщаемостта на активите (ROA) нараства до 0,89% спрямо 0,70% към декември 2013 г., а възвръщаемостта на балансовия капитал (ROE) бележи ръст до 7,51% от 5,64% преди година. Всичко това се случва на фона на високата ликвидност, която очевидно не пречи на банките да печелят повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Мито (по прякор Петър Караиванов :) - "проблема", както пишеш е в твоята глава! Няма никакви опасности за големи банки като Уникредит и ДСК например!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Mito Karamitov
преди 8 години
Проблема е при всички баММки - Танасе скоро ще го разбереш:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
То бива и да не ги покриват при тези далавери - лихвата по влоговете намаляват с 35% а по кредитите с 14% ,и има ръст на таксите Иначе капиталовата адекватност и ликвидност на системата като цяло е много добра тоест най-добрата в Европа Проблема е тези 23% родни банки - https://bivol.bg/gnili-yabulki-bis.html ,и екс депутат доц Минчо Христов каза ,че Иван Искров като депутат е предложил да се махне наказ.отговорност на необезпечени кредити тоест ако имаше такъв закон нямаше да има казуса КТБ и въобще банковата система става много стабилна Аз съм за 33% капиталова адекватност защото БАЗЕЛ -3 е недостатъчен и разделяне на търг. и инвест. банкиране е задължително както 1933год. с закона ''Глас-Стигъл'' премахнат окончателно 1999год. и се видя какво стана Описал съм какво трябва да се направи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още