IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Банките трябва да прилагат приемливи такси

Потребителите могат да задават въпроси и да получат отговор на страницата на централната банка за платежната сметка на основни операции

20:17 | 10.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Всички банки, лицензирани от Българската народна банка (БНБ), както и клоновете на банки, осъществяващи дейност на територията на страната, които предоставят платежни услуги, трябва да предлагат нов вид платежна сметка в левове, напомнят от централната банка.

Платежната сметка за основни операции е нов вид платежна сметка, чрез която на потребителите - физически лица се предоставят безплатно или срещу приемливи такси услугите, изброени в приложение № 1 към Наредба № 3 на БНБ, независимо от броя платежни операции, извършени от сметката.

Услугите по платежната сметка за основни операции включват внасяне и теглене на пари в брой, изпълнение на кредитни преводи, операции, извършвани чрез платежна карта.

От 1 февруари 2017 г. посочените в закона услуги по платежна сметка за основни операции трябва да бъдат предлагани срещу приемливи такси, определени в съответствие с изискванията на Закона за платежните услуги и платежните системи от 18 септември 2016 година, посочиха от централната банка.

На интернет страницата на БНБ са публикувани отговори на често задавани въпроси, свързани с изпълнението на SEPA плащания и прилагането на изисквания на Европейския парламент и на Съвета на Европа от 14 март 2012 година за определяне на технически и бизнес изисквания за кредитни преводи и директни дебити в евро.

Така например, банка може да откаже откриването на платежна сметка за основни операции, ако потребителят вече притежава друга платежна сметка в същата банка или в друга финансова институция, чрез която може да използва същите услуги, гласи един от отговорите на БНБ на въпрос на потребител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още