IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Банковата ни система разполага със значителни по размер резерви

Президентът Румен Радев и управителят на БНБ Димитър Радев се срещнаха на „Дондуков“ 2, за да обсъдят ситуацията с COVID-19

18:08 | 17.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Президенство</em></p>

Снимка: Президенство

Банковата ни система разполага със значителни по размер капиталови и ликвидни резерви. В това увери управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев президента Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2.

Президентът и управителят на централната банка обсъдиха актуалното състояние на икономиката и банковата система на България и новите предизвикателства, произтичащи от ситуацията с COVID-19, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„В резултат на традиционно прилаганата от БНБ консервативна надзорна политика днес банковата ни система разполага със значителни по размер капиталови и ликвидни резерви, както и с високо доверие на клиентите, както граждани, така и фирми“, каза управителят на БНБ.

Банките имат възможност да прилагат гъвкавост и индивидуален подход с оглед намаляване на негативните ефекти от наложените ограничения, свързани с COVID-19, посочи още Димитър Радев.

От своя страна президентът Румен Радев подчерта позицията си държавата и нейните институции да се мобилизират и проявят максимална ефективност в подкрепа на най-нуждаещите се и на онези, които ще понесат тежестта както на преминаване през кризата, така и на възстановяването на икономиката на България след това.

В този контекст държавният глава коментира информацията от някои европейски страни за мерки за облекчаване на кредитополучатели, потенциално затруднени в погасяването на техните задължения.

„В този момент българските граждани, които ще загубят работа и доходи, също ще очакват разбиране от страна на банките, като отговорни и значими за обществото институции в периода на предстоящите трудности“, посочи Румен Радев.

Кризата ще засегне по различен начин кредитополучателите, а силата на потенциални негативни ефекти върху тях ще зависи от изходната им финансова позиция и секторния им профил. Всичко това предполага нова, още по-висока степен на отговорност, аналитичност и благоразумно управление на работните процеси и рисковете в банките“, заяви гуверньорът на централната банка.

Димитър Радев информира президента за стриктните мерки в централната банка за защита на здравето на служителите и оптимизиране на организацията на работа с цел осигуряване изпълнението на всички критични за държавата и икономиката функции и задачи, произтичащи от законовия мандат на БНБ, включително операциите на валутния борд, поддържането на наличнопаричното обращение, гладкото функциониране на платежните системи и упражняването на банковия надзор.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
БНБ по-добре да спре да спекулира с резервите си защото много хора изобщо не им вярват вече и могат да създадат паника с подобни изявления. То и К*Т*Б беше стабилна и ликвидна, а какво стана после?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още