Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ изчисли индивидуалните годишни вноски на банките

Кредитните институции ще внесат средствата във Фонда за преструктуриране на банките

БНБ изчисли индивидуалните годишни вноски на банките

Снимка: Pixabay

Българската народна банка определи индивидуалните годишни вноски за 2020 г. на банките, лицензирани в България, и на клоновете на кредитните институции от трети държави, съобщи пресцентърът на централната банка. Те ще бъдат внесени във Фонда за преструктуриране на банките.

Още по темата

Преди месец БНБ определи обща сума на годишните вноски на банките във Фонда в размер на 157 876 116 лева.

Централните банкери взеха решението въз основа на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Investor.bg припомня, че създаването на Фонда за преструктуриране на банките беше заложено в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, който беше обнародван през 2015 г.

Текстовете в закона се отнасят не само за банките, които имат лиценз за банкова дейност в България, а и за клоновете на кредитните институции от трети държави.

Със закона се създаде процедура за възстановяване и преструктуриране на банки в България в случай на появата на системни проблеми. Българското законодателство е приведено в съответствие с европейската директива.

В началото на април миналата година със Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници парламентът прехвърли Фонда за преструктуриране на банки към Българската народна банка. Това е и част от плана за присъединяване на страната ни към ERM II и Банковия съюз.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
За седмица НАП събра 4 млн. лв. просрочени задължения