IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Натрупаната обезценка в банките намаля от октомври до декември

Степента на покритие на необслужваните кредити се запазва над 50% и е над средното за европейската банкова система

16:18 | 25.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През последното тримесечие на 2016 година беше запазена тенденцията към подобрение в качеството на кредитния портфейл на банковата система в България. Този извод прави Българската народна банка (БНБ) в своето тримесечно издание „Банките в България“, като се основава на данните на управление „Банков надзор“.

Според статистиката на централната банка в края на миналата година брутните необслужвани експозиции (кредити и дългови ценни книжа) са били на стойност 10 млрд. лева, докато година по-рано те възлизаха на 11,1 млрд. лева.

Експертите на "Банков надзор" отчитат, че през периода октомври – декември 2016 година има съществен спад в размера на брутните необслужвани кредити и аванси – с 4,9% (510 млн. лева), който се дължи на отписване на напълно обезценени експозиции и продажба на кредити.

В резултат на това намаля и натрупаната обезценка в банковата система, но степента на покритие на необслужваните кредити с обезценка бе запазена на ниво над 50% и над средното за европейската банкова система, пише в изданието "Банките в България".

Отчетеният капитал, превишаващ регулаторното изискване от 8%, остана висок (7,1 млрд. лв.) и продължи да покрива изцяло остатъчния риск в банковата система – размера на нетните необслужвани кредити, категорични са в БНБ.

                      Структура на необслужваните кредити и аванси по сектори към 31 декември 2016 г.

Източник: БНБ

Пореден тримесечен ръст на спестяванията

През последното тримесечие на годината депозитите се увеличиха с най-висок темп – 3,2% (2,4 млрд. лева) и достигнаха 78,6 млрд. лева.

Съществен принос за нарастването имат депозитите на домакинствата, които се увеличиха с 3,3% (1,5 млрд. лева).

                    Пазарен дял на местни и чуждестранни банки

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 6 години
декември 2016 година има съществен спад в размера на брутните необслужвани кредити и аванси с 4,9% (510 млн. лева), който се дължи на отписване на напълно обезценени експозиции и продажба на кредити.Е СЯ СТАНА СТРАШНООООООООООООО...........................ТЕЯ, дет ги давехте да ви плащат лихва върху лихва, ги продадохте на колекторските фирми. кака си мисрите, че ше ЗЕМАТ КРЕДИТ ПАК? Колекторите ше ги убият. чакай ги за клиенти през 2050 - най-рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още