Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ обяви какви са средните такси на банките

Потребителите ще могат да се ориентират по-лесно кои са приемливите такси по платежни сметки за основни операции

БНБ обяви какви са средните такси на банките

Сградата на БНБ. Снимка: архив Ройтерс

Българската народна банка (БНБ) публикува средния размер на таксите, начислявани от банките на потребители по разплащателни сметки за услугите по приложение № 1 към Наредба № 3 на БНБ, във връзка с определянето на т. нар. "приемливи такси" по платежни сметки за основни операции.

От подадената от банките информация в централната банка са констатирали, че за някои от услугите кредитните институции прилагат различен подход за определяне на размера на таксите. За всяка от тези услуги БНБ изчислява среден размер на таксите за всеки от използваните подходи въз основа на информацията, подадена от банките, използващи съответния подход.

Още по темата

Въпросните "приемливи" такси, които следва да се въведат, трябва да са по-ниски от средния размер на таксите за платежните услуги, изчислен за предходната календарна година. Те също така трябва да са по-ниски и от най-ниския размер на таксите, които дадена банка прилага по тарифа.

За да бъде изчислен този среден размер на таксите, самите банки трябваше да предоставят на БНБ необходимата информация за това колко са таксували клиентите си през 2015 г., като срокът бе началото на октомври. След това БНБ имапе две две седмици, за да обработи въпросните данни и бе задължена до 15 октомври да ги публикува на сайта си, като с днешната публикация спази срока.

Според директивата трябва да бъде изготвен списък с не по-малко от 10 и не повече от 20 най-често използвани платежни услуги, всяка от която да се предлага поне от едно местно дружество.

Данните за средния размер на таксите, начислявани от банките за услугите, предоставяни по разплащателни сметки на потребители, различни от платежни сметки за основни операции, са изчислени на база информация към 31 август 2016 г., подадена от 24 банки и клонове на банки, извършващи дейност на територията на страната.

Три банки са уведомили БНБ, че не предоставят платежни услуги на потребители, уточняват от независимата институция, управлявана от гуверньора Димитър Радев. 

Банките трябва да започнат да прилагат т. нар. приемливи такси по платежни сметки за основни операции не по-късно от 1 февруари 2017 г. 

Когато новите изисквания влязат в сила, всяка банка ще бъде длъжна да уведоми клиента още при откриването на сметка за всяка сума, с която ще го таксува.

Банковият потребител ще получава годишно извлечение, с което ще го информират подробно какви такси за какво са му  удържани - например за теглене на пари от банкомат, за плащане на данъци, за внасяне на сума в каса или за превод.

Хармонизацията в банковите тарифи се налага, защото високите такси бяха препъникамък за много от клиентите да ползват евтини услуги - например да получават своята заплата, пенсия и социални плащания.

До 18 септември БНБ тряба да направи и интернет портал за сравнение на банкови такси, свързани с плащанията. В него ще могат да се съпоставят цените на най-представителните банкови услуги чрез безплатен достъп на потребителите.

Промяната се налага след подготвените изменения в Закона за платежните услуги и платежните системи, с които се въвеждат разборедби на на нова евродиректива от 2014 г.

Според статистиката на БНБ за миналата година банките са генерирали приходи в размер на 80 млн. лв. от такси и комисиони, което е ръст от 1,8% в сравнение с 2014 година, когато привлякоха като приходи 78,5 млн. лева. Причина за това е увеличението на някои такси, с което кредитните институции компенсираха свиването на лихвения марж.

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 2 години
евро преводи през paysera са 110 пъти по-изгодни. пък който иска да ги прави през банковата система...
0
 
2
 
3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Това е то пазарната икономика, има избор, който не му харесва една банка отива в друга с по-добри условия. Както се вижда от материала се работи за повече прозрачност в тази област и са предвидени доста мерки.
2
 
20
 
2
forexboy до: toto 2
преди 2 години
Значи трипръстова комбинация с преобладаващ среден за балъците, пардон клиентите......
2
 
13
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Какво значи "средно "

Още от Бюджет и финанси
Горанов: 2 млрд. лева еднократно и накуп е сериозно фискално усилие