IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ определи 3% капиталов буфер за системен риск за всички банки в страната

С изискването се цели запазване на натрупаните до настоящия момент капиталови резерви в банковата система

17:40 | 29.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
БНБ определи 3% капиталов буфер за системен риск за всички банки в страната

3% ще бъде капиталовият буфер за системен риск. Това реши днес Управителният съвет (УС) на Българска народна банка (БНБ), след като в края на април централната банка прие нови наредби, промени съществуващи и отмени действащи. Новото изискване влиза в сила от 1 октомври 2014 г. и ще се прилага за всички банки, опериращи в страната.

Днешната промяна касае Наредба № 8 на БНБ за капиталовите буфери на банките, с която бе отменена предишната Наредба № 8, отнасяща се за капиталовата адекватност на кредитните институции.

Капиталовите буфери се въвеждат и поддържат с цел да се гарантира, че по време на периоди на икономически растеж банките ще натрупат достатъчна капиталова база, с която да покрият потенциални загуби при последващи неблагоприятни периоди.

По-конкретно с буферът за системен риск се цели запазване на натрупаните до настоящия момент капиталови резерви в банковата система, предназначени за намаляване на ефекта от дългосрочни нециклични системни рискове или заплахи за макроикономическата стабилност.

БНБ определи капиталовия буфер за системен риск в размер на 3% от рисково-претеглените експозиции на банките в страната. Става дума за банкови активи или задбалансови експозиции, които се претеглят в зависимост от степента на риск, която носят със себе си.

От друга страна, под системен риск се има предвид вероятността за проявление на значителни системни събития. За такива в научните среди се определят всички събития, при които оповестяването на лоши новини за финансова институция (или дори нейният фалит) или срив на финансов пазар причиняват значителни негативни ефекти върху една или няколко други финансови институции и пазари. От своя страна, системният риск може да прерасне в системна криза, която да засегне тежко финансовата система и пазарите.

Освен буфери за предпазване от подобни сценарии по смисъла на новата Наредба № 8 за капиталовите буфери банките ще трябва да поддържат още и предпазен капиталов буфер, специфичен за всяка банка антицикличен капиталов буфер, буфер за глобална системно значима институция и буфер за друга системно значима институция. Тези показатели се изчисляват по определени критерии, описани в документа на БНБ.

В тази връзка на заседанието УС потвърди и изискването за поддържане на предпазен капиталов буфер от 2,5%.

Припомняме, че промените целят привеждане на българското законодателство в съответствие с новата правна рамка на Европейския съюз за дейността на кредитните институции. Промените вече бяха отразени в основния закон, регламентиращ дейността на банките в България, а именно Закона за кредитните институции (ЗКИ).

В рамките на предвидените в Наредба № 8 срокове БНБ е длъжна да уведоми за взетите решения Европейската комисия, Европейския съвет за системен риск, Европейския банков орган и изпращащите компетентни органи на държави-членки по произход на местните дъщерни банкови дружества, уточняват още от пресцентъра на централната банка.

На банка, която не покрива изискваните нива на капиталовите буфери, ще й бъдат налагани ограничения в изплащането на дивиденти, променливите възнаграждения и други плащания. С измененията в края на април БНБ създаде и наредба за изискванията към възнагражденията в банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още