IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 април

Запазване на нивото на буфера през второто тримесечие на 2021 г. ще допринесе за съхраняване устойчивостта на банковата система, посочи централната банка

10:33 | 31.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската народна банка (БНБ) определи ниво на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в България, в размер на 0,5% за второто тримесечие на 2021 г., съобщи пресцентърът на банковия регулатор. 

При определяне на нивото на антицикличния буфер се отчитат както референтният индикатор, така и насоките на Европейския съвет за системен риск (ЕССР) и други показатели, които централната банка е преценила за подходящи за отразяване на цикличния системен риск.

По отношение на данните, свързани с референтния индикатор, към края на четвъртото тримесечие на 2020 г. съотношението кредит/БВП, изчислено според публикуваната на интернет страницата на централната банка методология, възлиза на 98,2%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-28,8 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

Във връзка с пандемията от COVID-19 през март 2020 г. управителният съвет на БНБ взе решения за пакет от мерки, включващ отмяна на предвидените за 2020 г. и за първото тримесечие на 2021 г. увеличения на нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към местните кредитни рискови експозиции, и запазване на равнището от 0,5%, което бе непроменено през втората половина на 2020 г. и първото тримесечие на 2021 г.

От централната банка напомнят, че запазването на текущото ниво на буфера през второто тримесечие ще допринесе за съхраняване на устойчивостта на банковата система срещу потенциални неблагоприятни тенденции в икономическата среда, спрямо загуби от кредитен риск и произтичащ от тях натиск върху доходността и капиталовата позиция на кредитните институции.

Решение за нивото, приложимо през третото тримесечие на тази година, БНБ ще вземе през юни 2021 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още