IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 януари

Запазване на нивото на буфера през първото тримесечие на 2021 г. ще допринесе за съхраняване устойчивостта на банковата система, пише централната банка

20:06 | 17.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската народна банка (БНБ) определи ниво на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в България, в размер на 0,5% за първото тримесечие на 2021 г., съобщи пресцентърът на банковия регулатор.

При определяне на нивото на антицикличния буфер се отчитат както референтният индикатор, така и насоките на Европейския съвет за системен риск (ЕССР) и други показатели, които централната банка е преценила за подходящи за отразяване на цикличния системен риск.

По отношение на данните, свързани с референтния индикатор, към края на третото тримесечие на 2020 г. съотношението кредит/БВП, изчислено според публикуваната на интернет страницата на Българската народна банка методология, възлиза на 98,4%.

Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-29,8 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

Във връзка с пандемията от COVID-19, през март управителният съвет на централната банка прие пакет от мерки, включващ отмяна на предвидените за второто тримесечие на 2020 г. и първото тримесечие на 2021 г. увеличения на нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към местните кредитни рискови експозиции, и запазване на нивото от 0,5%. Това ниво остана непроменено и през втората половина на 2020 г.

Запазването на текущото ниво на буфера през първото тримесечие на 2021 г. ще допринесе за съхраняване на устойчивостта на банковата система при продължително влошаване на икономическата среда и произтичащите негативни тенденции в качеството на кредитния портфейл, аргументират се в централната банка.

В БНБ се опасяват от нарастване на обезценките за кредитен риск и потенциален натиск върху доходността и капиталовата позиция на кредитните институции.

Решение за нивото, приложимо през второто тримесечие на 2021 г., управителният съвет на БНБ ще вземе през март 2021 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още