Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ определи буфера за рисковите експозиции на осем системно значими банки

Управителният съвет на централната банка е уведомила европейските органи за съответните нива на капиталови буфери на кредитните институции

БНБ определи буфера за рисковите експозиции на осем системно значими банки

Снимка: Ройтерс

Управителният съвет на Българската народна банка определи размер на буфера за системен риск на 3% от рисковите експозиции на банките, формирани от тях на територията на България. Решението е в съответствие с Наредба №8 на централната банка за капиталовите буфери на банките.

БНБ идентифицира като други системно значими институции (ДСЗИ) осем банки, за които определи ниво на буфер, приложим към общата стойност на рисковите експозиции, съобщи на интернет страницата си БНБ.

Определеният буфер за системен риск е кумулативен към буфера за друга системно значима институция (ДСЗИ).

Решението е взето на 15 октомври.

Управителният съвет на централната банка взе решението си в съответствие с критериите на БНБ и общоевропейската методика на Европейския банков орган. Размерът на буфера се определя на индивидуална и консолидирана основа, приложим към общата стойност на рисковите експозиции.

Оповестяването на решението на управителния съвет на БНБ се прави един месец след уведомлението до Европейската комисия, Европейския съвет за системен риск, Европейския банков орган и компетентните и определените органи на съответните държави членки, каквито са законовите изисквания.

На интернет страницата на БНБ, в раздела за капиталовите буфери, е публикувана методологията за идентифициране на ДСЗИ, включваща базови критерии и показатели, изчисления общ рейтинг на банките и съответния праг на идентификация, както и обосновка за определения размер на буфера за ДСЗИ, уточняват от централната банка.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Провокации и на Третото Велико Народно Въстание